Page 31 - 04-Brindza
P. 31

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

               druhov.  Porovnanie  niektorých  vybraných  druhov  je  prezentované  v tabuľke  14.  Výsledky
               dokumentujú určité rozdiely medzi rastlinnými druhmi.
                     V tabuľke  15  sú  prezentované  výsledky  uvedených  autorov  zo  stanoveného  rozsahu
               (minimálny  – maximálny) v obsahu aminokyselín zo 194 druhov rastlín. Z prehľadu vyplývajú
               významné rozdiely v stanovenom obsahu aminokyselín  za celý hodnotený súbor. Je potrebné
               si  uvedomiť,  že  hodnoty  aritmetického  priemeru  nie  sú  vždy  vhodné  pre  posudzovanie
               variability znakov.
                 Tabuľka 14 Porovnanie vybraných druhov rastlín v obsahu bielkovín a  aminokyselín
                                                       -1
                                                (g.16 g  obsahu dusíka).

                      Druhy
                         /              Čučoriedka   chocholíkatá   Pohánka   jedlá   Kapusta   repková   pravá   Levandula   úzkolistá   Lupina   mnoholistá   Kukurica   siata   Slnečnica   ročná
                  Aminokyseliny


               Alanín                  4,71     5,50      5,29      5,25       5,38      6,59      4,56
               Arginín                 5,64     4,32      5,09      4,31       4,70      4,70      3,71
               Kys. asparágová         9,32     9,85      8,09      9,24      11,68      9,61      9,25
               Cystín                  2,61     1,06      2,33      1,67       1,22      1,53      3,54
               Fenylalanín             3,51     3,85      4,39      4,11       4,24      3,84      3,70
               Kyselina glutámová   10,33      16,56     10,19     10,24      10,71      9,60      9,11
               Glycín                  4,37     3,91      4,62      4,57       4,49      9,60      4,95
               Histidín                1,98     2,65      2,17      3,67       2,22      1,86      4,61
               Izoleucín               4,72     4,46      4,95      3,59       4,44      4,84      4,28
               Leucín                  6,65     6,83      6,95      6,04       7,96      6,82      6,61
               Lyzín                   6,37     6,89      8,38      6,38       3,25      5,55      5,75
               Metionín                2,29     1,98      2,64      2,21       2,07      1,57      2,24
               Prolín                  5,81     5,04      6,42     18,13      15,20     13,55      6,73
               Serín                   4,37     5,39      5,66      4,61      5,30       6,00      4,60
               Treonín                 3,78     4,20      4,92      4,17       4,36      5,11      3,96
               Tyrozín                 1,98     3,34      3,05      3,11      3,09       3,18      2,85
               Valín                   5,44     5,02      5,36      4,54       5,35      5,90      4,57
               Hrubé bielkoviny       13,90    11,40     22,10      19,4      34,70     14,90     13,80
               (%)
                                  Zdroj: Somerville (2001) a Somerville a Nicol (2006)
                                                                            -1
                Tabuľka 15 Stanovený rozsah obsahu aminokyselín (g.16 g  obsahu dusíka) a bielkovín
                                                                                      -1
                  v súbore 194 testovaných vzoriek včelích peľových obnôžok (g.16 g  obsahu dusíka)
                    Aminokyseliny        Min.  Max.      x ̅      Aminokyseliny       Min.  Max.      x ̅
               Alanín                     3,93  6,59  5,23  Leucín                     4,94  8,68  6,76
               Arginín                    3,01  8,37  5,35  Lyzín                      3,25  9,53  6,36
               Kyselina asparágová        7,05  16,94  10,76  Metionín                 1,00   3,6   2,34
               Cystín                     1,02  3,54  1,82  Prolín                     4,83  39,38  10,66
               Fenylalanín                2,86  5,24  4,00  Serín                      3,38  6,46  5,09
               Kyselina glutámová         6,76  16,56  10,70  Treonín                  3,01  5,11  4,20
               Glycín                     3,25  9,6    4,66  Tyrozín                   1,98  3,76  2,95
               Histidín                   1,59  4,90  2,64  Valín                      2,98  7,19  5,10
               Izoleucín                  2,7  5,79  4,28  Hrubé bielkoviny %          9,20  37,40  25,85
                                  Zdroj: Somerville (2001) a Somerville a Nicol (2006)


                                                          - 31 -
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36