Page 30 - 04-Brindza
P. 30

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

               Tabuľka 13 Analýza rozdielov v chemickej analýze 4 vzoriek peľu medzi 2 laboratóriami
                   (L1 a L2) v obsahu hrubých bielkovín vyjadrených ako percento z obsahu sušiny
                                          Eucalyptus       Brassica        Angophora          Echium
                 Obsah aminokyselín
                                         bridgesiana        napus          floribunda      plantagineum
               Alanín                   5,55    5,19     5,29    5,27     5,23     6,25    5,17     5,02
               Arginín                  6,58    5,70     5,09    5,17     6,07     7,02    5,18     4,87
               Kyselina asparágová      8,96    8,97     8,09    9,45     8,86    11,20    13,30  13,20
               Cystín                   2,24    1,18     2,33    1,22     2,49     1,31    2,40     1,38
               Fenylalanín              3,98    3,89     4,39    4,21     4,25     5,09    3,96     3,72
               Kyselina glutámová       10,8    11,4     10,2    11,10    10,50  12,80     11,10  11,10
               Glycín                   4,91    4,73     4,62    4,43     4,72     5,65    4,69     4,22
               Histidín                 2,43    2,61     2,17    2,10     2,70     2,68    2,52     2,18
               Izoleucín                4,24    3,52     4,94    4,34     4,71     4,70    4,89     4,28
               Leucín                   7,02    6,79     6,95    6,98     7,19     8,67    6,83     6,58
               Lyzín                    5,60    5,92     8,38    7,94     5,57     6,62    5,86     6,57
               Metionín                 2,85    2,00     2,64    1,94     2,34     2,06    2,65     2,18
               Prolín                   15,9    14,6     6,42    5,94     14,60  15,40     7,25     6,13
               Serín                    5,22    4,82     5,66    6,36     5,25     6,03    5,19     5,23
               Treonín                  4,00    3,74     4,92    4,82     4,17     4,79    4,56     4,18
               Tyrozín                  2,83    2,71     3,05    2,91     2,99     3,55    3,31     2,90
               Valín                    5,09    4,94     5,36    4,90     5,47     5,99    5,48     4,74
               Hrubé bielkoviny %       23,10  25,90     22,10  23,50     21,00  22,90     30,90  31,60
               Laboratórium              L1      L2       L1      L2       L1      L2       L1      L2
                                  Zdroj: Somerville (2001) a Somerville a Nicol (2006)
                     Pri hodnotení obsahu a kvality bielkovín na základe obsahu aminokyselín platia  dve
               zásady, ktoré je potrebné rešpektovať:
               a)  Prvá – vo včelích peľových obnôžkach z každého druhu sa nachádza vždy všetkých 20
                  aminokyselín. Mnoho autorov, ktorí prezentujú vo svojich štúdiach obsah aminokyselín vo
                  včelom obnôžkovom peli uvádzajú obsah len 17 alebo 18 aminokyselín a nie všetkých 20.
                  To vôbec neznamená, že v daných vzorkách včelích peľových obnôžok nie je k dispozícií
                  všetkých 20 aminokyselín. Problém je v tom, že jednou a tou isto metódou nie je možné
                  stanoviť obsah všetkých aminokyselín. Sírne aminokyseliny a tryptofán sa stanovujú inými
                  metódami.  Ak    autori  takýchto  publikácií  nepoužili  metódy  pre  stanovenie  všetkých
                  aminokyselín, tak je samozrejmé, že ich nemôžu vo svojich prácach prezentovať;
               b)  Druhá –  v obsahu aminokyselín v peľových obnôžkach z jednotlivých rastlinných druhov
                  môžu byť menšie alebo aj väčšie významné rozdiely a tým sa mení aj ich podiel v zastúpení
                  z celkového  obsahu  aminokyselín  v bielkovinách.  Preto  nie  je  vôbec  správne  využívať
                  priemerné  hodnoty  aminokyselín  vo  včelích  peľových  obnôžkach  ako  štandarný  obsah
                  aminokyselín pre všetky druhy rastlín. V obsahu bielkovín ako aj v obsahu jednotlivých
                  aminokyselín sú medzi rastlinnými druhmi rozdiely (Tabuľka 14).
                     Obsah aminokyselín v monoflorálnom včelom obnožkovom peli

                     Z prezentovaných literárnych poznatkov je známe, že len v niekoľkých krajinách sveta
               zabezpečila  výskumná  verejnosť  rozsiahlu  analýzu  včelej  pastvy  aj  zo  stanovením  obsahu
               aminokyselín v monoflorálnych včelích peľových obnôžkach na úrovni tzv. najvýznamnejších
               druhov rastlín. Jednou z takých krajín je Austrália, kde Somerville (2001) a Somerville a Nicol
               (2006)  jednoznačne  zdokumentovali  obsah  aminokyselín  v 194  významných    rastlinných




                                                          - 30 -
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35