Page 26 - 04-Brindza
P. 26

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                            b)      aromatické – fenylalanín, tyrozín;
                            c)      heterocyklické – tryptofán, histidín, prolín (Hoza a Kramářová, 2005).

                     Klasifikácia aminokyselín podľa funkčnej skupiny (Berg et al., 2002):
                            a)    alifatické:
                                i.  Monoaminomonokarboxylová kyselina:
                                      glycín, alanín, valín, izoleucín, leucín;
                                ii. Oxymonoaminokarboxylová: serín, treonín;
                               iii. Monoaminodikarboxylová: kyselina asparágová, kyselina glutámová,
                               vďaka   druhej karboxylovej skupine, má v roztoku negatívny náboj;
                               iv. Monoaminodikarboxylové amidy: asparagín, glutamín;
                                v. Diaminomonokarboxylová: lyzín, arginín, majú v roztoku pozitívny náboj;
                               vi. Síra: cysteín, metionín;
                            b)    Aromatické: fenylalanín, tyrozín, tryptofán;
                            c)    Heterocyklické: tryptofán, histidín, prolín;
                            d)    Imino kyseliny: prolín;
                     Každá z dvadsiatich aminokyselín má svoj vlastný metabolický proces a podľa spôsobu
               vstupu do citrátového cyklu (podľa možnosti zapojenia do metabolizmu sacharidov a lipidov)
               sa aminokyseliny delia do troch skupín:
                     a)  glukogénne  –  po  štiepení  z  nich  vznikajú  medziprodukty  biosyntézy  sacharidov
                        (pyruvát, oxálacetát) alebo medziprodukty citrátového cyklu.  Zaraďujeme tu valín,
                        treonín a metionín a ďalej všetky neesenciálne aminokyseliny, okrem tyrozínu;

                     b) ketogénne – odbúravajú sa na medziprodukty, z ktorých sa tvoria lipidy (acetyl-CoA,
                        acetoacetyl-CoA). Zaraďujeme tu leucín a lyzín;
                     c) glukogénne a ketogénne – štiepi sa zvyčajne na dva fragmenty, z nich jeden prejde na
                        acetyl-CoA  (popr.  Acetoacetyl-CoA)  a  druhý  na  fumarát  alebo  sukcinát.  Do  tejto
                        skupiny patria fenylalanín, izoleucín, tyrozín a tryptofán (Hoza a Kramářová, 2006;
                        Vollamnová a kol., 2018).

                     Z  biologického  hľadiska  je  potrebných  všetkých  20  základných  aminokyselín,  ktoré
               tvoria primárne štruktúru proteínov v organizme.

                     Organoleptické vlastnosti aminokyselín

                     Voľné aminokyseliny a nižšie peptidy majú chuť:
                     a)  sladkú – glycín, alanín, treonín, prolín;
                     b)  kyslú – kyselina asparagová, kyselina glutamová;
                     c)  horkú – leucín, izoleucín, fenylalanín, tyrozín, tryptofán;
                     d)  indiferentnú – nevýrazné / neutrálne – ostatné aminokyseliny.

                     Fyzikálne a acidobázické vlastnosti aminokyselín
                       Pre  formovanie  konformácie  sú  veľmi  dôležité  fyzikálne  vlastnosti  postranných
               reťazcov  aminokyselín,  a  chemická  povaha  v  tomto  prípade  nie  je  rozhodujúca.  Z  týchto
               vlastností sa najviac uplatňujú polarita, acidobázický charakter a veľkosť molekuly (Hoza a
               Kramářová, 2005).
                     Asi  polovica  všetkých  základných  aminokyselín  má  úplne  nepolárny  (hydrofóbny)
               charakter, a sú to: alanín, valín, leucín, izoleucín, prolín, fenylalanín, tryptofán a metionín.
                     Aminokyseliny,  ktoré  majú  v  postrannom  reťazci  elektrický  náboj,  sa  podieľajú  na
               elektrostatických  interakciách,  a  sú  to:  histidín,  lyzín,  arginín  a  kyseliny  glutámová  a
               asparágová (Hoza a Kramářová, 2005).



                                                          - 26 -
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31