Page 35 - 04-Brindza
P. 35

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                Tabuľka 18 Porovnanie obsahu aminokyselín (µg.ml ) vo včelích peľových obnôžkach,
                                                                     -1
                stanovený z mandle obyčajnej, z rastlinných druhov púšte a zo včelej farmy v Durhame
                                                                   Zmes včelích peľových obnôžok
                   Aminokyseliny         Mandľa obyčajná         Púšť v oblasti         Včelia farma
                       (µg.ml )              Kalifornia
                             -1
                                                                     Tuscon               Durham
               Alanín                          12,34                  10,10                 12,70
               Arginín                         16,14                  18,11                 14,24
               Kyselina asparágová             14,06                  13,22                 14,21
               Cysteín                          6,82                  10,07                  8,24
               Fenylalanín                     21,08                  24,95                 18,58
               Kyselina glutámová              17,54                  17,20                 17,70
               Glycín                          16,67                  14,86                 16,24
               Histidín                         9,45                  13,67                  6,62
               Izoleucín                       14,48                  13,24                 14,87
               Leucín                          21,35                  19,87                 21,48
               Lyzín                           12,10                  5,76                  11,80
               Metionín                        15,15                  18,48                  9,89
               Prolín                          30,15                  23,71                 16,17
               Serín                           12,14                  12,35                 12,37
               Treonín                         13,64                  13,40                 13,54
               Tyrozín                          5,94                  6,39                   4,67
               Valín                           17,98                  16,11                 17,07
                                            Zdroj: Corby-Harris et al. (2018)

                     Obsah tryptofánu vo včelích peľových obnôžkach
                     Voľné aminokyseliny sú pre výživu ľudí veľmi dôležité, pretože sa dajú okamžite použiť
               pre  potreby  organizmu.  Tryptofán  je  esenciálna  aminokyselina,  ktorá  má  vo  všeobecnosti
               najnižšie zastúpenie vo včelích peľových obnôžkach a to len okolo 1,1 % (tabuľka 7).  Preto
               musí byť dodávaná v potravinách. Pre veľmi nízku koncentráciu tryptofánu v poskytovaných
               rastlinných zdrojoch, ako aj vo včelích peľových obnôžkach, mnohí autori predpokladajú, že
               môže  priamo  aj  nepriamo  obmedzovať  rýchlosť   syntéz  niektorých  aj  životne  dôležitých
               bielkovín (Weiner et al., 2010). Zhang et al. (2009) uvádzajú, že tryptofán  je prítomný väčšinou
               vo  viazanej  forme  v bielkovinách  a menej  vo  voľnej  forme.  Denná  potreba  odhadovaná
               FAO/WHO  na  príjem  tryptofánu    je  4  mg  na  kilogram  telesnej  hmotnosti  pre  dospelých
               (FAO/WHO/UNU, 2007). Z uvedeného dôvodu  viaceré výskumné kolektívy hľadajú zdroje
               s vyšším obsahom tryptofánu.
                    Tabuľka 19 Obsah bielkovín a voľného tryptofánu v čerstvých včelích peľových
                                   obnôžkach z vybraných druhov rastlín Slovinska
                                           Podiel                Bilekoviny           Voľný tryptofán
               Botanický pôvod
                                            [%]                    [g.kg ]                [g.kg ]
                                                                                               -1
                                                                        -1
               Pohánka jedlá                 87                     147                0,097 ± 0,045
               Ďatelina lúčna                93                     232                0,041 ± 0,007
               Facélia zmes                  96                     251                0,030 ± 0,003
               druhov
               Kapusta repková               87                     246                0,158 ± 0,010
               pravá
               Vŕby zmes                     99                     215                0,197 ± 0,022
               druhov
               Lieska obyčajná               99                       –                0,069 ± 0,008
                                                Zdroj: Lilek et al. (2015)

                                                          - 35 -
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40