Page 35 - 04-Brindza
P. 35
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok
Tabuľka 18 Porovnanie obsahu aminokyselín (µg.ml ) vo včelích peľových obnôžkach,
-1
stanovený z mandle obyčajnej, z rastlinných druhov púšte a zo včelej farmy v Durhame
Zmes včelích peľových obnôžok
Aminokyseliny Mandľa obyčajná Púšť v oblasti Včelia farma
(µg.ml ) Kalifornia
-1
Tuscon Durham
Alanín 12,34 10,10 12,70
Arginín 16,14 18,11 14,24
Kyselina asparágová 14,06 13,22 14,21
Cysteín 6,82 10,07 8,24
Fenylalanín 21,08 24,95 18,58
Kyselina glutámová 17,54 17,20 17,70
Glycín 16,67 14,86 16,24
Histidín 9,45 13,67 6,62
Izoleucín 14,48 13,24 14,87
Leucín 21,35 19,87 21,48
Lyzín 12,10 5,76 11,80
Metionín 15,15 18,48 9,89
Prolín 30,15 23,71 16,17
Serín 12,14 12,35 12,37
Treonín 13,64 13,40 13,54
Tyrozín 5,94 6,39 4,67
Valín 17,98 16,11 17,07
Zdroj: Corby-Harris et al. (2018)
Obsah tryptofánu vo včelích peľových obnôžkach
Voľné aminokyseliny sú pre výživu ľudí veľmi dôležité, pretože sa dajú okamžite použiť
pre potreby organizmu. Tryptofán je esenciálna aminokyselina, ktorá má vo všeobecnosti
najnižšie zastúpenie vo včelích peľových obnôžkach a to len okolo 1,1 % (tabuľka 7). Preto
musí byť dodávaná v potravinách. Pre veľmi nízku koncentráciu tryptofánu v poskytovaných
rastlinných zdrojoch, ako aj vo včelích peľových obnôžkach, mnohí autori predpokladajú, že
môže priamo aj nepriamo obmedzovať rýchlosť syntéz niektorých aj životne dôležitých
bielkovín (Weiner et al., 2010). Zhang et al. (2009) uvádzajú, že tryptofán je prítomný väčšinou
vo viazanej forme v bielkovinách a menej vo voľnej forme. Denná potreba odhadovaná
FAO/WHO na príjem tryptofánu je 4 mg na kilogram telesnej hmotnosti pre dospelých
(FAO/WHO/UNU, 2007). Z uvedeného dôvodu viaceré výskumné kolektívy hľadajú zdroje
s vyšším obsahom tryptofánu.
Tabuľka 19 Obsah bielkovín a voľného tryptofánu v čerstvých včelích peľových
obnôžkach z vybraných druhov rastlín Slovinska
Podiel Bilekoviny Voľný tryptofán
Botanický pôvod
[%] [g.kg ] [g.kg ]
-1
-1
Pohánka jedlá 87 147 0,097 ± 0,045
Ďatelina lúčna 93 232 0,041 ± 0,007
Facélia zmes 96 251 0,030 ± 0,003
druhov
Kapusta repková 87 246 0,158 ± 0,010
pravá
Vŕby zmes 99 215 0,197 ± 0,022
druhov
Lieska obyčajná 99 – 0,069 ± 0,008
Zdroj: Lilek et al. (2015)
- 35 -