Page 27 - 04-Brindza
P. 27

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                     Izoelektrický bod (pI) je taká hodnota pH roztoku, pri ktorej je molekula, resp. súbor
               všetkých molekúl pochádzajúcich z východzej molekuly v roztoku elektroneutrálna, čiže nemá
               žiaden elektrický náboj. Z toho vyplýva, že sa molekula nebude pohybovať v elektrickom poli
               ani ku kladnej anóde ani k zápornej katóde.
                     Tento  termín  sa  používa  napríklad  v  biochémii,  pri  určení  vlastností aminokyselín v
               roztoku. Aminokyseliny sú amfolyty, látky, ktoré sa správajú aj ako kyseliny, aj ako zásady.
               To  je  určené  funkčnou  karboxylovou  a  amino  skupinou  (aminokyseliny  sú  alfa  amino
               karboxylové kyseliny). V roztoku pri pI tvorí aminokyselina obojaký ión, obe funkčné skupiny
               sú  ionizované,  molekula  je  elektroneutrálna.  Izoelektrické  body  aminokyselín  sú  uvedené
               v tabuľke 11.
                     Vplyv aminokyselín na ľudský organizmus
                     Aj napriek tomu, že aminokyseliny sú už dávno známe a sú k dispozícií o nich rozsiahle
               štúdie, postupne sa vynárajú mnohé otázky o ich vplyve na ľudský organizmus.
                     Okrem aminokyseliny prolínu sa všetky ostatné proteinogénne aminokyseliny  vyskytujú
               v prírode v oboch formách. Pri biosyntéze samotných bielkovín využíva ľudský a živočíšny
               organizmus jednoznačne len L-formy (až na úplne výnimočné prípady). Mnohé poznatky však
               tiež  jednoznačne  dokumentujú,  že  práve  D-formy  niektorých  aminokyselín,  ktoré  vlastne
               organizmus nevyužíva na biosyntézu bielkovín, preukazujú veľmi nepochopiteľné metabolické
               účinky.

                     Tvorba bielkovín
                     Tvorba peptidovej väzby je najdôležitejšou reakciou aminokyselín. Väzba vzniká medzi
               α-aminoskupinou  jednej  aminokyseliny  a  karboxylovou  skupinou  druhej  aminokyseliny  za
               uvoľnenia jednej molekuly vody. Aby  došlo ku  vzniku peptidovej  väzby,  musí byť  najprv
               aktivovaná karboxylová skupina a z chemického hľadiska môže táto reakcia najprv vyžadovať
               premenu na acylchlorid. Z hľadiska biologického zahŕňa aktivácia počiatočnú kondenzáciu s
               ATP (adenozintrifosfát). Poradie aminokyselín v peptidovom reťazci a ďalej v bielkovinách
               určuje  primárnu  štruktúru  peptidu  alebo  bielkoviny  a  táto  primárna  štruktúra  má  vplyv  na
               biologickú aktivitu (Murray et al., 1993).

                     Peptidy  sú  organické  molekuly,  ktoré  vznikajú  vzájomnou  rekciou  dvoch  alebo
               viacerých  molekúl  aminokyselín.  Charakteristickým  znakom  štruktúry  peptidov  je  reťazec
               aminokyselín, viazaných amidickou (peptidickou) väzbou –CO-NH-.

                     Každá molekula aminokyseliny môže peptidickou väzbou viazať ďalšie dve molekuly tej
               istej  alebo  inej  aminokyseliny.  Vznikajú  tak  peptidy  s  rozličným  počtom  aminokyselín
               a rôznym  postupným  usporiadaním  (sekvenciou).  Každý  lineárny  peptid  má  jednu
               aminokyselinu  s  voľnou  aminoskupinou  (N-koncová  aminokyselina)  a  jednou  s  voľnou
               karboxylovou skupinou (C-koncová aminokyselina).
                     Spojením dvoch α-aminokyselín peptidickou väzbou vznikajú dipeptidy. Pri malom
               počte aminokyselinových zvyškov, ktoré sa dajú ľahko spočítať, môžeme použiť súborný názov
               oligopeptidy.  Pri  väčšom  počte  používame  názov  polypeptidy  (tieto  vznikajú  čiastočnou
               hydrolýzou bielkovín).

                     Okrem  lineárnych  peptidov  môžu  vznikať  aj  uzavreté  reťazce  –  cyklické  peptidy
               analogické laktámom. Ďalšie možnosti vzniku cyklu prináša vytvorenie disulfidickej väzby,
               esteru  alebo  laktónu  interakciou  karboxylu  s  hydroxylovou  skupinou  postranného  reťazca
               aminokyseliny.
                     Cyklické peptidy sa ďalej delia na (Craik, 2016):





                                                          - 27 -
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32