Page 36 - 04-Brindza
P. 36

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                     Lilek  et  al.  (2015)  vo  svojej  štúdií  testovali  viacero  rastlinných  druhov  za  účelom
               stanovenia  obsahu  voľného  tryptofánu  (tabuľka  19).  Obsah  voľného  tryptofánu  stanovili
                                                                     -1
               v rozsahu od 0,030 (Facélia vratičolistá) do 0,197 (g.kg ) pre druhy vŕb. Pomerne vyšší obsah
                                                                           -1
               tryptofánu vykazovala aj kapusta repková prává (0,158  g.kg ).  V predloženej  štúdii  autori
               nezistili  žiadne  korelácie  medzi  obsahom  bielkovín  a  obsahom  voľného  tryptofánu
               v hodnotených vzorkách včelieho obnôžkového peľu.

                     Mozog  včely  medonosnej  sa  vyvinul  do  pozoruhodnej  zložitosti.  Dosahuje  veľkosť
               sezamového  semena  s kompaktnou  štruktúrou,  ktorá  obsahuje  približne  960  tisíc  neurónov
               (Giurfa,  2003).  Napriek  malej  veľkosti  mozgu  vykazujú  včely  medonosné  sofistikované
               schopnosti. Včely vidia svet vo farbách, rozlišujú veľký počet pachov, vnímajú tvary a vzory,
               unikátne  sa  orientujú  v teréne  (Srinivasan,  2010).  Majú  veľmi  dobre  vyvinuté  komplexné
               zmyslové a motorické systémy. Sú schopné  vnímať, triediť a analyzovať mnoho informácií
               o zdrojoch a lokalizácii peľu a nektáru, rozlišovať rozdiely medzi včelami z iných rojov a úľov
               a celý rad ďalších faktorov, ktoré sú nutné a nevyhnutné pre ochranu a zabezpečenie prežitia
               svojej kolónie (Pahl et al., 2010).
                     Obsah aminokyselín v mozgoch včiel

                     Na podporu týchto činností je potrebná primeraná výživa pre rast a rozvoj (De Groot,
               1953).  Pre  včely  medonosné  je  peľ  primárnym  zdrojom  bielkovín,  aminokyselín,  lipidov,
               minerálnych  látok  a iných  biologicky  aktívnych  látok,  zatiaľ  čo  nektár  a  med  sú  hlavne
               prírodnými zdrojmi sacharidov. Spotreba týchto zdrojov závisí od veku včiel. Peľ  konzumujú
               včely  predovšetkým počas prvých 3 až 5 dní života jedinca (Hagedorn, 1967).
                     Nektár transformujú včely na med vo vnútri úľa a konzumujú ho počas celého svojho
               života (Haydak, 1970). Ak včely medonosné nemajú dostatočné množstvo peľu začína úbytok
               ich hmotnosti a znížený obsah prijímaných bielkovín sa prejavuje ich zníženou životnosťou
               (Haydak, 1970).

                     Mnohí autori predpokladajú, že hladiny obsahu aminokyselín z prijatých bielkovín peľu
               včelou medonosnou môžu poskytnúť určité stopy ich mozgu ktoré spájajú peľ ako zdroj výživy
               s ich  neurovývojom.  Všetky  živiny  do  určitej  miery  ovplyvňujú  vývoj  ich  mozgu,  ale
               bielkoviny,  aspoň  u  ľudí  a  iných  cicavcov,  sa  javia  ako  najkritickejšie  pre  rozvoj
               neurologických  funkcií  (Morgane  et  al.,  2002).  Aminokyseliny  sú  nielen  stavebné  kamene
               bielkovín  a  polypeptidov,  ale  zohrávajú  priamu  a  nepriamu  úlohu  pri  neurotransmisii.
               Napríklad,  aminokyseliny  môžu  byť  prekurzory  pre  neurotransmitery  alebo  sú  samotnými
               neurotransmitermi. Sú to tiež prekurzory enzýmov, neurohormónov a neuropeptidov. Menej je
               poznatkov o tom, ako včelí mozog používa aminokyseliny z peľu. Je známe, že  podobne ako
               u iných zvierat aj mozog včely medonosnej má svoje špecifické metabolické potreby, ktoré sú
               odlišné  od  ostatných  častí  organizmu  (Alaux  et  al.,  2011).  Napriek  tomu  nie  je  jasné,  či
               aminokyseliny  z  peľu  ovplyvňujú  hladiny  aminokyselín  v mozgu,  a  či  sa  vekom  hladiny
               aminokyselín včely medonosnej menia. Vzhľadom k tomu, že peľ sa konzumuje v prvých 5
               dňoch dospelosti, autori (Gage et al., 2020) predpokladali, že peľ by mal trvalý vplyv na hladiny
               aminokyselín s vekom a na nervové obvody.

                     Gage et al. (2020) zrealizovali veľmí zaujímavý experiment, v ktorom použili zdravé
               včelstvá a včelstvá infikované nosematózou. Pri testovaní infikovaných a zdravých včiel bolo
               cieľom  autorov  experimentu  lepšie  pochopiť  ako  stres,  či  už  nutričný  alebo  parazitický,
               ovplyvňuje  vzťah  medzi  výživou  peľom  a  funkciou  mozgu.  Pomocou  týchto  parametrov
               posúdili, ako peľ ovplyvňuje zloženie aminokyselín v mozgu, jeho vplyv na čuchové učenie
               a pamäť, a ako sa mozog môže zmeniť so stresom (Tabuľka 20).





                                                          - 36 -
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41