Page 29 - 04-Brindza
P. 29
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok
Tabuľka 12 Štatistická charakteristika variability obsahu aminokyselín (g.16 g obsahu
-1
dusíka) a bielkovín v súbore 28 testovaných vzoriek včelích peľových obnôžok
Aminokyseliny Min Max x ̅ Sx ̅ V (%)
Alanín 4,71 5,86 5,36 0,28 5,22
Arginín 4,30 5,58 5,01 0,32 6,39
Kyselina 11,11 14,71 13,35 1,01 7,59
asparágová
Cysteín 1,38 2,77 2,30 0,29 12,97
Fenylalanín 3,64 4,69 4,15 0,27 6,59
Kyselina glutámová 9,42 12,38 11,19 0,66 5,87
Glycín 4,16 5,50 4,89 0,38 7,83
Histidín 2,05 3,03 2,62 0,28 10,83
Izoleucín 3,80 5,79 5,05 0,56 11,14
Leucín 6,13 7,63 6,94 0,39 5,65
Lyzín 5,80 8,26 6,91 0,61 8,87
Metionín 2,14 3,08 2,59 0,23 8,98
Prolín 6,13 9,26 7,38 0,74 10,03
Serín 3,52 5,62 4,76 0,68 14,34
Treonín 3,70 4,96 4,39 0,29 6,56
Tyrozín 2,46 3,54 3,04 0,23 7,55
Valín 4,23 6,34 5,53 0,59 10,72
Zdroj: Somerville (2001) a Somerville a Nicol (2006)
Rozdiely v stanovenom obsahu aminokyselín viacerými laboratóriami
Aplikáciou rôznych metód a laboratórnych analyzátorov sa v stanovenom obsahu
aminokyselín môžu určiť viac alebe menej významnejšie rozdiely. Uvedenú problematiku
názorne dokumentovali vo svojej rozsiahlej štúdiach Somerville (2001) a Somerville a Nicol
(2006), v ktorej poukázali aj na správnosť chemických analýz. V samostatnom experimente
využili vzorky včelieho obnôžkového peľu zo 4 druhov rastlín, ktoré chemicky analyzovali
nezávisle 2 laboratória. Výsledky z chemických analýz sú prezentované v tabuľke 13. Výsledky
štúdie jednoznačne dokumentujú, že v hodnotách obsahu jednotlivých aminokyselín sú medzi
laboratóriami menšie alebo aj väčšie rozdiely. Tieto rozdiely sú podmienené mnohými faktormi
ako je stupeň homogenity vzorky, validácia analyzátorov, pracovné postupy, dodržané
metodické postupy, presnosť navážok a mnohé iné. V akreditovaných laboratóriach sa pri
výsledkoch merania dokonca priznáva tzv. neistota merania do rozsahu 2 %. Preto je potrebné
brať do úvahy nielen absolútnu hodnotu rozdielov medzi výsledkami, ale aj ich rozsah. Rozdiel
vo výsledkoch spravidla do 5 % je možné tolerovať.
- 29 -