Page 29 - 04-Brindza
P. 29

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                Tabuľka 12 Štatistická charakteristika variability obsahu aminokyselín (g.16 g  obsahu
                                                                                                -1
                     dusíka) a bielkovín v súbore 28 testovaných vzoriek včelích peľových obnôžok
                  Aminokyseliny          Min           Max             x ̅          Sx ̅        V (%)
               Alanín                    4,71          5,86          5,36          0,28          5,22
               Arginín                   4,30          5,58          5,01          0,32          6,39
               Kyselina                  11,11         14,71         13,35         1,01          7,59
               asparágová
               Cysteín                   1,38          2,77          2,30          0,29         12,97
               Fenylalanín               3,64          4,69          4,15          0,27          6,59
               Kyselina glutámová        9,42          12,38         11,19         0,66          5,87
               Glycín                    4,16          5,50          4,89          0,38          7,83
               Histidín                  2,05          3,03          2,62          0,28         10,83
               Izoleucín                 3,80          5,79          5,05          0,56         11,14
               Leucín                    6,13          7,63          6,94          0,39          5,65
               Lyzín                     5,80          8,26          6,91          0,61          8,87
               Metionín                  2,14          3,08          2,59          0,23          8,98
               Prolín                    6,13          9,26          7,38          0,74         10,03
               Serín                     3,52          5,62          4,76          0,68         14,34
               Treonín                   3,70          4,96          4,39          0,29          6,56
               Tyrozín                   2,46          3,54          3,04          0,23          7,55
               Valín                     4,23          6,34          5,53          0,59         10,72
                                  Zdroj: Somerville (2001) a Somerville a Nicol (2006)

                     Rozdiely v stanovenom obsahu aminokyselín viacerými laboratóriami
                     Aplikáciou  rôznych  metód  a laboratórnych  analyzátorov  sa  v stanovenom  obsahu
               aminokyselín  môžu  určiť  viac  alebe  menej  významnejšie  rozdiely.  Uvedenú  problematiku
               názorne dokumentovali vo svojej rozsiahlej štúdiach Somerville (2001) a Somerville a Nicol
               (2006), v ktorej poukázali aj na správnosť chemických analýz. V samostatnom experimente
               využili  vzorky včelieho obnôžkového peľu zo 4 druhov rastlín, ktoré chemicky analyzovali
               nezávisle 2 laboratória. Výsledky z chemických analýz sú prezentované v tabuľke 13. Výsledky
               štúdie jednoznačne dokumentujú, že v hodnotách obsahu jednotlivých aminokyselín sú medzi
               laboratóriami menšie alebo aj väčšie rozdiely. Tieto rozdiely sú podmienené mnohými faktormi
               ako  je  stupeň  homogenity  vzorky,  validácia  analyzátorov,  pracovné  postupy,  dodržané
               metodické  postupy,  presnosť  navážok  a mnohé  iné.  V akreditovaných  laboratóriach  sa  pri
               výsledkoch merania dokonca priznáva tzv. neistota merania do rozsahu 2 %. Preto je potrebné
               brať do úvahy nielen absolútnu hodnotu rozdielov medzi výsledkami, ale aj ich rozsah. Rozdiel
               vo výsledkoch spravidla do 5 % je možné tolerovať.






















                                                          - 29 -
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34