Page 34 - 04-Brindza
P. 34
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok
Lamium purpureum L. 6,68 16,60 55,47 35,10
hluchavka purpurová
Leucanthemum ircutianum DC.
margaréta včasná 39,82 19,80 62,24 37,30
Leucanthemum vulgare Lamk. 23,39 2,90 69,16 36,80
margaréta biela
Leucojum vernum L. 142,92 49,10 155,47 40,20
bleduľa jarná
Matricaria recutita L. 32,66 23,50 55,55 35,50
rumanček kamilkový
Pastinaca sativa L. 72,48 13,40 88,33 35,60
paštrnák siaty
Prunella vulgaris L. 35,85 37,50 121,85 38,20
čiernohlávok obyčajný
Salvia pratensis L. 31,86 34,90 105,80 40,20
šalvia lúčna
Securigera varia (L.) Lassen. 43,44 15,20 178,58 36,20
ranostajovec pestrý
Taraxacum officinale Web in Wiggers. 24,44 28,10 72,98 35,00
púpava lekárska
Tragopogon pratensis L. subs.
pratensis 37,21 12,20 94,11 36,00
kozobradá pravá
Trifolium medium L. 57,56 16,40 166,78 38,90
ďatelina prostredná
Trifolium pratense L. 50,54 7,00 113,65 38,90
ďatelina lúčna
Tussilago farfara L. 46,03 18,80 65,47 33,80
podbeľ liečivý
Zdroj: Weiner et al. (2010)
Vplyv stanovišťa na obsah aminokyselín vo včelích peľových obnôžkach
Corby-Harris et al. (2018) študovali vplyv prostredia na obsah aminokyselín vo včelích
peľových obnôžkach. V jednom experimente sústredili včelie peľové obnôžky z mandle
obyčajnej, a zmes včelích peľových obnôžok z rastlinných druhov z púšte Tuscon a včelej
farmy Durhan. Stanovili najvyšší obsah bielkovín vo včelích peľových obnôžkach z Durhanu
-1
-1
(414 mg.g ), a najnižší obsah bielkovín z mandle obyčajnej (283 mg.g ). V obnôžkovom peli
z mandle obyčajnej dominoval obsah lyzínu, treonínu, valínu, glycínu a prolínu, z púštnych
podmienok (Tuscon) dominoval obsah histidínu, metionínu, fenylalanínu, arginínu, cysteínu
a tyrozínu a v obnôžkovom peli zo včelej farmy Durham dominoval izoleucín, leucín, serín,
alanín, kyselina asparágová a glutámová (tabuľka 18). Aj keď neboli porovnávané rovnaké
konkrétne rastlinné druhy na lokalitách, výsledky dokumentujú významné rozdiely. Zmeny
v obsahu aminokyselín v bielkovinách sú opodstatnené, pretože adaptácia rastlín na prostredie
sa v biochemickom poňatí realizuje v prvom rade na úrovni bielkovín a syntézou biologicky
aktívnych látok.
- 34 -