Page 28 - 04-Brindza
P. 28

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                     a)  homodetné  peptidy,  pri  ktorých  kruh  je  tvorený  len  zo  zvyškov  α-aminokyselín
                         spojených peptidickou väzbou;
                     b)  heterodetné peptidy, kde kruh je tvorený okrem zvyšku α-aminokyselín spojených
                         peptidickými väzbami i inými štruktúrnymi prvkami.
                     Podľa počtu aminokyselín viazaných v reťazci sa rozlišujú:
                      a)  oligopeptidy – 2 až 10 aminokyselín;
                      b)  polypeptidy  – 11 až 100 aminokyselín;
                      c)  bielkoviny  / proteíny – viac ako 100 aminokyselín v reťazci.


               2.2  Obsah aminokyselín včelích peľových obnôžok

                     Hmyzomilné rastliny a včely spolu s ostatnými opeľovačmi vytvorili v procese spoločnej
               evolúcie unikátny vzájomný vzťah na zabezpečenie svojej životaschopnej reprodukcie. Prenos
               rastlinnej genetickej informácie, ktorá je uložená v peľovom zrne, je pomocou opeľovačov
               realizovaný vždy v konkrétnych prírodných podmienkach prostredia rastlín. Včely a ostatní
               opeľovači vytvorili s rastlinami pevnú vzájomnú väzbu, ktorú charakterizuje istota, optimálna
               doba  prenosu  peľu  v  daných  podmienkach  a    vernosť  v  tomto  vzťahu.  Včely  a ostatné
               opeľovače súčasne využívajú peľ  pre potreby svojho druhu, ako plnohodnotnú bielkovinovú
               zložku výživy. Pre včely je peľ z kvetov rastlín zdroj bielkovinovej výživy pre všetky vývojové
               štádiá, ktorý nebol doposiaľ plnohodnotne nahradený inými zdrojmi výživy.

                     Obsah bielkovín v obnôžkovom  peli  je  významný  ukazovateľ,  ale  nie  jediný. Ďaleko
               významnejším  ukazovateľom  je  kvalita  bielkovín,  ktorá  je  daná  obsahom  a zastúpením  20
               základných aminokyselín a z nich hlavne esenciálnych aminokyselín.

                     Hodnotenie  obsahu  a kvality  bielkovín  na  základe  obsahu  aminokyselín  pri  včelích
               peľových obnôžkach je možné realizovať na dvoch úrovniach vzoriek:
                      a)  monoflorálne  včelie  peľové  obnôžky  –  tzn.  celý  objem  vzorky  bol  získaný
                          z jedného  rastlinného  druhu. Ani v tomto  prípade nie  je možné   zabezpečiť  100
                          percentnú hmogénnosť včelích peľových obnôžok len z jedného druhu;
                      b)  polyflorálne včelie peľové obnôžky – je to vzorka predstavujúca zmes peľových
                          obnôžok  z rôznych  druhov  rastlín,  tzn.  viac  alebo  menej  heterogénna  zmes,  pri
                          ktorej sa medzi čiastočne odobratými vzorkami na chemické analýzy môžu určiť
                          viac alebo menej rozdiely v obsahu aminokyselín. V takýchto prípadoch sa rozdiely
                          medzi druhmi stierajú, čo dokumentujú výsledky prezentované v tabuľke 12.


                     Priemerný obsah aminokyselín vo včelích peľových obnôžkach
                     V prezentovaných  výsledkoch  v tabuľke  12  sú  uvedené  údaje  zo  štúdie  obsahu
               aminokyselín  vo  včelom  obnôžkovom  peli  získané  zo stanovenia  obsahu  aminokyselín  28
               rastlinných  druhov  (Somerville,  2001;  Somerville  a Nicol, 2006).    Pri  porovnaní  obsahu
               aminokyselín  v priemerných  hodnotách  za  testovaný  súbor  s minimálnymi  a maximálnymi
               nameranými  hodnotami  je  možné  postrehnúť  samotné  rozdiely.  Hodnoty  variačných
               koeficientov potvrdzujú pri 13 aminokyselinách nízku variabilitu (do 10 %). Stredný stupeň
               variability nad 10 % sa určil pri obsahu aminokyselín cysteín, histidín, izoleucín, prolín, serín
               a valín.








                                                          - 28 -
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33