Page 40 - 04-Brindza
P. 40

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                                                 3.2 Arginín  Arg  R

                Autor objavu aminokyseliny: S. Gedin (1895)
                Všeobecný vzorec: C6H14N4O2 alebo  NH=CNH2-NH-(CH2)3-CHNH2-COOH
                Chemický názov v jazyku:
                slovenskom:  Arginín, kyselina 2-amino-5-guanidylpentánová
                poľskom:      Arginina, kwas 2-amino-5-guanidyno-walerianowy
                maďarskom:  Arginin, (S)-2-Amino-5-guanidinopentánsav
                anglickom:    Arginine, 2-Amino-5-guanidinopentanoic acid
                ruskom:       Аргинин (2-амино-5-гуанидинпентановая кислота)
                                     ́
                ukrajinskom:  Аргіні́н (δ-гуанідин-α-аміновалеріанова кислота)
                nemeckom:     Arginin, α-Amino-δ-guanidinvaleriansäure
                francúzskom:  L-Arginine, acide 2-amino-5-carbamimidamidopentanoïque, acide (S)-2-amino-
                5-            guanidopentanoïque
                Stručný opis: biely alebo takmer biely kryštalický prášok alebo bezfarebné kryštály bez
                zápachu
                Významnosť z výživy človeka a zvierat: semiesenciálna aminokyselina
                                −3
                Hustota:  1,1 g.cm
                Bod topenia: 260 °C
                Rozpustnosť: slabo rozpustný v etanole, nerozpustný v etyléteri
                Základná chemická štruktúra: aminokyselina s bázickými skupinami
                Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina glutamátov

                Polarita podľa vedľajšieho reťazca: polárna
                Elektrický náboj: kladný
                Typ postranného reťazca: bázický
                                             −1
                Mólová hmotnosť: 174,20 g.mol
                Izoelektrický bod: 10,76
                Štandardný genetický kód: CGU, CGC, CGA, CGG, AGA, AGG
                Zastúpenie v bielkovinách: 5,78 %
                Organoleptické vlastnosti – chuť: indiferentná
                Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukogénne
                Fyziologická  funkcia:  Biosysntéza  arginínu  vychádza  z neproteinogénnej  aminokyseliny  citrulín.
                Zúčastňuje  sa  v organizme  takých  procesov,  ako  je  detoxikácia  amoniaku,  imunitné  reakcie,
                uvoľnovanie  hormónov  alebo  znižovanie  krvného  tlaku  (Vollmannová  et  al.,  2018).  Je  jedným  z
                predchodcov  syntézy  kreatínu;  medziprodukt  syntézy  močoviny  v  pečeni;  zvyšuje  detoxikáciu
                xenobiotík  a  podporuje  detoxikáciu  a  vylučovanie  amoniaku;  aktívne  sa  podieľa  na  regulácii
                metabolizmu v tele; aktivuje procesy regenerácie v poúrazovom období počas hojenia zlomenín, s
                popáleninami  (obnovuje rovnováhu  bielkovín  pri  ťažkých  popáleninách), počas  hojenia  trofických
                vredov; podieľa sa na procesoch tvorby kolagénu; (Aminokysloty glazami chimikov, farmaceutov,
                biologov, 2015)
               Obsah  arginínu  vo  vybraných  rastlinných  a živočíšnych  produktoch:  Dostatočné  množstvá  sú
               v mliečnych  produktoch,  v mäse  hydiny,  v morských  plodoch,  ale  aj  v rastlinnej  potrave  –  v ovse,
               orechoch, strukovinách (Vollmannová et al., 2018).
               Rehmannia glutinosa      koreň     42000,0 – 87000,0 ppm    Duke's Databases (Arginin)
               Helianthus annuus        semená    24030,0 – 82000,0 ppm    USDA's Ag Handbook 8 and
                                                                           sequelae
               Štruktúrny vzorec zlúčeniny:




                                                          - 40 -
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45