Page 40 - 04-Brindza
P. 40
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok
3.2 Arginín Arg R
Autor objavu aminokyseliny: S. Gedin (1895)
Všeobecný vzorec: C6H14N4O2 alebo NH=CNH2-NH-(CH2)3-CHNH2-COOH
Chemický názov v jazyku:
slovenskom: Arginín, kyselina 2-amino-5-guanidylpentánová
poľskom: Arginina, kwas 2-amino-5-guanidyno-walerianowy
maďarskom: Arginin, (S)-2-Amino-5-guanidinopentánsav
anglickom: Arginine, 2-Amino-5-guanidinopentanoic acid
ruskom: Аргинин (2-амино-5-гуанидинпентановая кислота)
́
ukrajinskom: Аргіні́н (δ-гуанідин-α-аміновалеріанова кислота)
nemeckom: Arginin, α-Amino-δ-guanidinvaleriansäure
francúzskom: L-Arginine, acide 2-amino-5-carbamimidamidopentanoïque, acide (S)-2-amino-
5- guanidopentanoïque
Stručný opis: biely alebo takmer biely kryštalický prášok alebo bezfarebné kryštály bez
zápachu
Významnosť z výživy človeka a zvierat: semiesenciálna aminokyselina
−3
Hustota: 1,1 g.cm
Bod topenia: 260 °C
Rozpustnosť: slabo rozpustný v etanole, nerozpustný v etyléteri
Základná chemická štruktúra: aminokyselina s bázickými skupinami
Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina glutamátov
Polarita podľa vedľajšieho reťazca: polárna
Elektrický náboj: kladný
Typ postranného reťazca: bázický
−1
Mólová hmotnosť: 174,20 g.mol
Izoelektrický bod: 10,76
Štandardný genetický kód: CGU, CGC, CGA, CGG, AGA, AGG
Zastúpenie v bielkovinách: 5,78 %
Organoleptické vlastnosti – chuť: indiferentná
Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukogénne
Fyziologická funkcia: Biosysntéza arginínu vychádza z neproteinogénnej aminokyseliny citrulín.
Zúčastňuje sa v organizme takých procesov, ako je detoxikácia amoniaku, imunitné reakcie,
uvoľnovanie hormónov alebo znižovanie krvného tlaku (Vollmannová et al., 2018). Je jedným z
predchodcov syntézy kreatínu; medziprodukt syntézy močoviny v pečeni; zvyšuje detoxikáciu
xenobiotík a podporuje detoxikáciu a vylučovanie amoniaku; aktívne sa podieľa na regulácii
metabolizmu v tele; aktivuje procesy regenerácie v poúrazovom období počas hojenia zlomenín, s
popáleninami (obnovuje rovnováhu bielkovín pri ťažkých popáleninách), počas hojenia trofických
vredov; podieľa sa na procesoch tvorby kolagénu; (Aminokysloty glazami chimikov, farmaceutov,
biologov, 2015)
Obsah arginínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch: Dostatočné množstvá sú
v mliečnych produktoch, v mäse hydiny, v morských plodoch, ale aj v rastlinnej potrave – v ovse,
orechoch, strukovinách (Vollmannová et al., 2018).
Rehmannia glutinosa koreň 42000,0 – 87000,0 ppm Duke's Databases (Arginin)
Helianthus annuus semená 24030,0 – 82000,0 ppm USDA's Ag Handbook 8 and
sequelae
Štruktúrny vzorec zlúčeniny:
- 40 -