Page 38 - 04-Brindza
P. 38
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok
3 Charakteristika a obsah proteinogénnych aminokyselín
vo včelích peľových obnôžkach
3.1 Alanín Ala A
Autor objavu aminokyseliny: Adolph Strecker, 1888 (T. Weil, 1988)
Všeobecný vzorec: C3H7NO2 alebo CH3-CHNH2-COOH
Chemický názov v jazyku:
slovenskom: Alanín, kyselina 2-aminopropánová
poľskom: Alanina, kwas 2-aminopropanowy, kwas 2-aminopropionowy, kwas α-amino
propionowy
maďarskom: Alanin, 2-aminopropánsav
anglickom: Alanine, 2-aminopropopanic acid
ruskom: Аланин, (S)-2-аминопропановая, (α-аминопропионовая) кислота
ukrajinskom: Аланін, (S)-2-Амінопропанова кислота
nemeckom: Alanine, 2-Aminopropansäure
francúzskom: Alanine, acide 2-aminopropanoïque
Stručný opis: bezfarebná tuhá látka, biely prášok
Významnosť z výživy človeka a zvierat: neesenciálna aminokyselina
Hustota: 1,40 g.cm
−3
Bod topenia: 297 °C (rozklad)
Rozpustnosť: ľahko rozpustný vo vode, zle rozpustný v etanole
Základná chemická štruktúra: alifatická aminokyselina
Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina pyruvátov
Polarita podľa vedľajšieho reťazca: nepolárna
Elektrický náboj: neutrálny
Typ postranného reťazca: hydrofóbny
Mólová hmotnosť: 89,09 g.mol
-1
Izoelektrický bod: 6,11
Štandardný genetický kód: GCU, GCC, GCA, GCG
Zastúpenie v bielkovinách: 8,76 %
Organoleptické vlastnosti – chuť: sladká
Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukogénne
Produkt vznikajúci Streckerovov degradáciou alfa aminokyselín: etanal (acetaldehyd)
Fyziologické účinky: podieľa sa na metabolizme sacharidov so znížením prietoku glukózy do tela.
Podieľa sa na prenose dusíka z periférnych tkanív do pečene na jeho odstránenie z tela; má schopnosť
znižovať riziko vzniku obličkových kameňov; je základom pre normálny metabolizmus v organizme;
prispieva k znižovaniu hypoglykémii; pomáha zmierňovať kolísanie hladín glukózy v krvi medzi
jedlami. Vo voľnom stave sa nachádza v mozgových tkanivách (Aminokysloty glazami chimikov,
farmaceutov, biologov, 2015).
Obsah alanínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch:
Nasturtium officinale vňať 1370,0 – 27400,0 ppm USDA's Ag Handbook 8 and sequelae
Moringa oleifera odnož 5320,0 – 24930,0 pm USDA's Ag Handbook 8 and sequelae
Cucurbita pepo semená 11580,0 – 24420,0 ppm Duke's Databases (Alanin)
Štruktúrny vzorec:
- 38 -