Page 38 - 04-Brindza
P. 38

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

               3     Charakteristika a obsah proteinogénnych aminokyselín
                     vo včelích peľových obnôžkach
                                                  3.1 Alanín  Ala  A

                Autor objavu aminokyseliny: Adolph Strecker, 1888 (T. Weil, 1988)
                Všeobecný vzorec: C3H7NO2 alebo CH3-CHNH2-COOH
                Chemický názov v jazyku:
                slovenskom:  Alanín, kyselina 2-aminopropánová
                poľskom:     Alanina, kwas 2-aminopropanowy, kwas 2-aminopropionowy, kwas α-amino
                             propionowy
                maďarskom:  Alanin, 2-aminopropánsav
                anglickom:   Alanine, 2-aminopropopanic acid
                ruskom:      Аланин, (S)-2-аминопропановая, (α-аминопропионовая) кислота
                ukrajinskom:  Аланін, (S)-2-Амінопропанова кислота
                nemeckom:    Alanine,   2-Aminopropansäure
                francúzskom:  Alanine, acide 2-aminopropanoïque
                Stručný opis: bezfarebná tuhá látka, biely prášok
                Významnosť z výživy človeka a zvierat: neesenciálna aminokyselina
                Hustota: 1,40 g.cm
                                 −3
                Bod topenia: 297 °C (rozklad)
                Rozpustnosť: ľahko rozpustný vo vode, zle rozpustný v etanole
                Základná chemická štruktúra: alifatická aminokyselina
                Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina pyruvátov
                Polarita podľa vedľajšieho reťazca: nepolárna
                Elektrický náboj: neutrálny
                Typ postranného reťazca: hydrofóbny
                Mólová hmotnosť: 89,09 g.mol
                                           -1
                Izoelektrický bod: 6,11
                Štandardný genetický kód: GCU, GCC, GCA, GCG
                Zastúpenie v bielkovinách: 8,76 %
                Organoleptické vlastnosti – chuť: sladká
                Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukogénne
                Produkt vznikajúci Streckerovov degradáciou alfa aminokyselín: etanal (acetaldehyd)
                Fyziologické účinky:  podieľa sa na metabolizme sacharidov so znížením  prietoku glukózy do tela.
                Podieľa sa na prenose dusíka z periférnych tkanív do pečene na jeho odstránenie z tela; má schopnosť
                znižovať riziko vzniku obličkových kameňov;  je základom pre normálny metabolizmus v organizme;
                prispieva  k  znižovaniu  hypoglykémii;  pomáha  zmierňovať  kolísanie  hladín  glukózy  v  krvi  medzi
                jedlami.  Vo voľnom stave sa nachádza v mozgových tkanivách (Aminokysloty glazami chimikov,
                farmaceutov, biologov, 2015).
                Obsah alanínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch:
                Nasturtium officinale    vňať    1370,0 – 27400,0 ppm   USDA's Ag Handbook 8 and sequelae
                Moringa oleifera       odnož     5320,0 – 24930,0 pm    USDA's Ag Handbook 8 and sequelae
                Cucurbita pepo         semená    11580,0 – 24420,0 ppm  Duke's Databases (Alanin)
                Štruktúrny vzorec:






                                                          - 38 -
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43