Page 21 - 04-Brindza
P. 21
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok
Lyzín 1889 kazeín E. Drexel
Metionín 1922 kazeín D. Meller
Prolín 1901 kazeín E. Fisher
Serín 1865 hodváb E. Kramer
Treonín 1925 ovsené bielkoviny S. Shriver a kol
1902 kazeín F. Hopkins, D. Počet
Tryptofán
1848 kazeín F. Bopp
Tyrozín
1901 kazeín E. Fisher
Valín
Zdroj: URL 4
Základné aminokyseliny sa väčšinou označujú triviálnymi názvami a v skratkách sú
zložené z troch znakov alebo jedného znaku (tabuľka 7). Napríklad asparagín má názov
odvodený od špargle (lat. Asparagus). Pre zápis dlhých sekvencií sa používajú jednoznakové
symboly (Hoza a Kramářová, 2005; Vodrážka, 1992). V biochémii sa vačšinou používajú
trojznakové skratky. Jednoznakové skratky sa používajú hlavne na zapisovanie
sekvencie bielkovín.
Tabuľka 7 Základné označovanie proteinogénnych alfa -aminokyselín (Kozlowski et al.,
2017)
Skratky aminokyselín Priemerné
zastúpenie
Aminokyseliny
3 znakové 1 znakové aminokyselín
v bielkovinách (%)
Alanín Ala A 9,0
Arginín Arg R 4,7
Asparagín Asn N 4,4
Kyselina asparágová Asp D 5,5
Cys C 2,8
Cysteín
Phe F 3,5
Fenylalanín
Gln Q 3,9
Glutamín
Kyselina glutámová Glu E 6,2
Gly G 7,5
Glycín
Histidín His H 2,1
Ile I 4,6
Izoleucín
Leu L 7,5
Leucín
Lys K 7,0
Lyzín
Met M 1,7
Metionín
Pro P 4,6
Prolín
Ser S 7,1
Serín
Thr T 6,0
Treonín
Trp W 1,1
Tryptofán
Tyr Y 3,5
Tyrozín
Val V 6,9
Valín
Zastúpenie aminokyselín v bielkovinách
Viacerí autori vypočítali na základe analýzy veľkého počtu bielkovín podiel jednotlivých
aminokyselín v štruktúre rôznych rastlinných bielkovín. Mnohí autori uvádzajú
a predpokladajú, že podiel jednotlivých aminokyselín je približne rovnaký. V skutočnosti tomu
tak nie je, čo dokumentujú údaje v tabuľke 7. Kozlowski et al. (2017) stanovili podiel
zastúpenia aminokyselín v bielkovinách v rozsahu od 1,1 % (tryptofán) do 9,0 % (alanín).
- 21 -