Page 13 - 04-Brindza
P. 13

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

               množstve sám syntetizovať. Nemusí to byť pravidlom. Pri optimalizácii príjmu bielkovín pre
               živočíšny organizmus je potrebné prihliadať aj na  obsah neesenciálnych aminokyselín a to
               z dôvodu zhodnotenia celkového zastúpenia všetkých aminokyselín.

                     Výživová hodnota bielkovín
                     Kvalitu bielkoviny možno hodnotiť rôznymi spôsobmi. Najčastejšie sa hodnotí uchovaný
               obsah  dusíka  v organizme,  čistá  využiteľnosť  bielkoviny,  nutričná  hodnota  bielkoviny,
               biologická hodnota, stráviteľnosť, účinný pomer proteínov, chemické (aminokyselinové) skóre
               a v poslednej dobe presadzovaná hodnota základného aminokyselinového indexu.

                     Aminokyselinové skóre
                     Pre expresné hodnotenie výživovej hodnoty bielkovín sa zaviedlo kritérium označované
               ako aminokyselinové skóre AAS (Amino Acid Score), predtým označované ako CS (Chemical
               Score).  Predpokladá  sa,  že  v  určitom  štandardnom  (ideálnom)  proteíne  je  zastúpenie
               esenciálnych  aminokyselín  optimálne.  Aminokyselinové  skóre  sa  vypočíta  pre  každú
               esenciálne aminokyselinu zvlášť. V skúmanej vzorke bielkoviny sa určí zloženie aminokyselín
               a obsah jednotlivých aminokyselín sa percentuálne vyjadrí k obsahu tej istej aminokyseliny
               v ideálnej bielkovine. Esenciálna aminokyselina, ktorá má najnižšiu hodnotu kritéria AAS je
               limitujúcou  aminokyselinou  a  určuje  výživovú  hodnotu  bielkoviny.  Organizáciami  WHO  /
               FAO  bola  odporúčaná  ako  fiktívna  bielkovina,  ktorá  má  optimálne  zloženie  esenciálnych
               aminokyselín a pre všetky aminokyseliny je hodnota AAS rovná 100. Jej zloženie je Val 5,0;
               Leu 7,0; Ile 4,0; Met + Cys 3,5; Thr 4,0; Lys 5,4; Phe + Tyr 6,1 a Try 1,0.
                     Denná potreba bielkovín človeka
                                                                                                    -1
                     Optimálny  príjem  bielkovín  u zdravého  dospelého  človeka  je  0,8  g.kg.deň .  Za
                                                           -1
               dostatočný sa však pokladá príjem 1 g.kg.deň . Odporúčaná denná dávka bielkovín je 10 - 15
               energetických % z dennej potreby energie, t. j. zo 100 % energie (Tabuľka 2). Energetická
               hodnota 1 g bielkovín je 17 kJ (Beňo, 2001).
                     Pomer  prijímaných  živočíšnych  a rastlinných  bielkovín  je  určený  vekom.  V mladšom
               veku je vhodné, zabezpečiť viac ako 50 % bielkovín živočíšneho pôvodu a s pribúdajúcim
               vekom je potrebné zabezpečiť viac ako 50 %  rastlinných bielkovín (Beňo, 2001).
                 Tabuľka 2 Príjem energie a bielkovín u dospelých osôb v závislosti od pohlavia a veku.

                                            Príjem energie                     Príjem bielkovín
               Pohlavie
                                       kJ.deň -1       kJ.kg.deň -1        g.deň -1         g.kg.deň -1
               Muži
               19 – 34 rokov           11 500              165               66                0,95
               35 – 54 rokov           11 000              155               64                0,90
               55 – 74 rokov            9 500              145               62                0,85
               Ženy
               19 – 34 rokov            9 500              160               52                0,90
               35 – 54 rokov            9 000              153               51                0,85
               55 – 74 rokov            8 500              145               50                0,80
                                                   Zdroj: Beňo (2001)
               1.2  Bielkoviny včelích peľových obnôžok

                     Je všeobecne známe, že pre mnohé opeľovače a včelu medonosnú  tvorí peľ a nektár
               z rastlín strategický a nenahraditeľný zdroj pre ich existenciu a uspokojenie svojich nutričných
               potrieb (Roulston a Goodell, 2011). Vzhľadom na to, že peľ je primárnym zdrojom bielkovín
               pre  včelstvá,  je  dôležité  zabezpečiť  dostatočné  plochy  voľne  rastúcich  ako  aj  zámerne


                                                          - 13 -
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18