Page 13 - 04-Brindza
P. 13
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok
množstve sám syntetizovať. Nemusí to byť pravidlom. Pri optimalizácii príjmu bielkovín pre
živočíšny organizmus je potrebné prihliadať aj na obsah neesenciálnych aminokyselín a to
z dôvodu zhodnotenia celkového zastúpenia všetkých aminokyselín.
Výživová hodnota bielkovín
Kvalitu bielkoviny možno hodnotiť rôznymi spôsobmi. Najčastejšie sa hodnotí uchovaný
obsah dusíka v organizme, čistá využiteľnosť bielkoviny, nutričná hodnota bielkoviny,
biologická hodnota, stráviteľnosť, účinný pomer proteínov, chemické (aminokyselinové) skóre
a v poslednej dobe presadzovaná hodnota základného aminokyselinového indexu.
Aminokyselinové skóre
Pre expresné hodnotenie výživovej hodnoty bielkovín sa zaviedlo kritérium označované
ako aminokyselinové skóre AAS (Amino Acid Score), predtým označované ako CS (Chemical
Score). Predpokladá sa, že v určitom štandardnom (ideálnom) proteíne je zastúpenie
esenciálnych aminokyselín optimálne. Aminokyselinové skóre sa vypočíta pre každú
esenciálne aminokyselinu zvlášť. V skúmanej vzorke bielkoviny sa určí zloženie aminokyselín
a obsah jednotlivých aminokyselín sa percentuálne vyjadrí k obsahu tej istej aminokyseliny
v ideálnej bielkovine. Esenciálna aminokyselina, ktorá má najnižšiu hodnotu kritéria AAS je
limitujúcou aminokyselinou a určuje výživovú hodnotu bielkoviny. Organizáciami WHO /
FAO bola odporúčaná ako fiktívna bielkovina, ktorá má optimálne zloženie esenciálnych
aminokyselín a pre všetky aminokyseliny je hodnota AAS rovná 100. Jej zloženie je Val 5,0;
Leu 7,0; Ile 4,0; Met + Cys 3,5; Thr 4,0; Lys 5,4; Phe + Tyr 6,1 a Try 1,0.
Denná potreba bielkovín človeka
-1
Optimálny príjem bielkovín u zdravého dospelého človeka je 0,8 g.kg.deň . Za
-1
dostatočný sa však pokladá príjem 1 g.kg.deň . Odporúčaná denná dávka bielkovín je 10 - 15
energetických % z dennej potreby energie, t. j. zo 100 % energie (Tabuľka 2). Energetická
hodnota 1 g bielkovín je 17 kJ (Beňo, 2001).
Pomer prijímaných živočíšnych a rastlinných bielkovín je určený vekom. V mladšom
veku je vhodné, zabezpečiť viac ako 50 % bielkovín živočíšneho pôvodu a s pribúdajúcim
vekom je potrebné zabezpečiť viac ako 50 % rastlinných bielkovín (Beňo, 2001).
Tabuľka 2 Príjem energie a bielkovín u dospelých osôb v závislosti od pohlavia a veku.
Príjem energie Príjem bielkovín
Pohlavie
kJ.deň -1 kJ.kg.deň -1 g.deň -1 g.kg.deň -1
Muži
19 – 34 rokov 11 500 165 66 0,95
35 – 54 rokov 11 000 155 64 0,90
55 – 74 rokov 9 500 145 62 0,85
Ženy
19 – 34 rokov 9 500 160 52 0,90
35 – 54 rokov 9 000 153 51 0,85
55 – 74 rokov 8 500 145 50 0,80
Zdroj: Beňo (2001)
1.2 Bielkoviny včelích peľových obnôžok
Je všeobecne známe, že pre mnohé opeľovače a včelu medonosnú tvorí peľ a nektár
z rastlín strategický a nenahraditeľný zdroj pre ich existenciu a uspokojenie svojich nutričných
potrieb (Roulston a Goodell, 2011). Vzhľadom na to, že peľ je primárnym zdrojom bielkovín
pre včelstvá, je dôležité zabezpečiť dostatočné plochy voľne rastúcich ako aj zámerne
- 13 -