Page 8 - 04-Brindza
P. 8

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

               Predslov

                     Predložená  publikácia  "Bielkoviny  a aminokyseliny  včelích  peľových  obnôžok"  je
               pripravená v rámci riešenia medzinárodného projektu „SaveBees – Zachráňme ohrozené včely pre
               zlepšenie výživy, zdravia a kvality života“ realizovaného za aktívnej spolupráce 13 výskumných
               a vzdelávacích inštitúcií z Poľska, Maďarska, Ukrajiny, Arménska, Moldavska, Srbska, Bieloruska
               a Slovenského zväzu včelárov ako partnerov a garantov na podporu Svetového dňa včiel (20. mája)
               vyhláseného OSN  s finančnou podporou Medzinárodného vyšehradského fondu.
                     Cieľom  projektu  je  vytvorenie  intelektuálnych  a inštitucionálnych  kapacít  medzinárodnej
               platformy pre aktívnejšie zvyšovanie a zabezpečovanie vzdelávania a poradenstva  profesionálnych
               a začínajúcich včelárov, rozširovanie poznatkov verejnosti pre záchranu a udržateľné využívanie
               ohrozených  opeľovačov,  včiel,  včelích  produktov  a ich  služieb  pre  zlepšenie  výživy,  zdravia
               a kvality života s vývojom systému celoživotného vzdelávania pre včelársku verejnosť.
                     Projekt  koordinuje  Inštitút  ochrany  biodiverzity  a  biologickej  bezpečnosti  pri  Fakulte
               agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Finančná
               podpora projektu je zabezpečená  grantom z Vyšehradského fondu pod číslom #21910411.
                     Projekt pripravil kolektív expertov z 12 vzdelávacích a výskumných inštitúcií z 8 krajín sveta
               v záujme budovania kapacít pre vzájomné a obojstranné prepojenie výskumných a vzdelávacích
               inštitúcií a včelárskej verejnosti. V tomto prepojení sa  zabezpečuje  transfer poznatkov získaných
               z riešenia výskumných projektov medzi spolupracujúcimi inštitúciami pre ich praktické využívanie,
               a naopak včelárska  verejnosť súčasne zabezpečí ich overenie v rôznych podmienkach s návrhmi
               a požiadavkami na orientáciu ďalšieho výskumu. Vytváraný priestor spolupráce zabezpečí súčasne
               aj intelektuálnu základňu celoživotného vzdelávania  a poradenstva pre mladých, začínajúcich ako
               aj profesionálnych včelárov na národnej a medzinárodnej úrovni  pri ich sociálno-ekonomickom
               rozvoji,  a to vo forme poskytnutých poznatkov.
                     Vytvorené partnerstvo v rámci projektu realizuje a rozvíja skupina expertov z problematiky
               včelárstva,  ktorí  venujú  veľkú  pozornosť  výskumu  a vzdelávaniu  vo  všetkých  významných
               oblastiach  včelárstva,  a to  biológii,  reprodukcii,  šľachteniu  včely  medonosnej,  chorobám
               a živočíšnym  škodcom  včiel,  výžive,  včelej    pastve  na  úrovni  zámerne  pestovaných  a voľne
               rastúcich druhov, zberu, spracovaniu a praktickému využívaniu včelích produktov, a to najmä v
               potravinárstve, farmácií, kozmetike a zlepšovaní zdravia človeka.
                     Viac  ako  70  zapojených  expertov  využívajú  svoje  znalosti  a  skúsenosti  z rozsiahlych
               experimentálnych štúdií pri príprave prednášok a rukopisov odborných a vedeckých publikácií ako
               významných zdrojov poznatkov a informácií pre včelársku a ostatnú verejnosť.
                     Predložená odborná publikácia je obsahovo zameraná na prezentáciu základných poznatkov
               o bielkovinách  a aminokyselinách  včelích  peľových  obnôžok  ako  nenahraditeľných  zdrojov
               samotnej výživy včely medonosnej so súčasným doplnením významných a praktických poznatkov
               z experimentálnej činnosti zostavovateľov samotnej publikácie a literárnych poznatkov.
                     Včelie peľové obnôžky vytvorené geniálnym technologickým procesom  včiel sú významné
               nielen  pre  výživu  včiel,  ale  súčasne  predstavujú  aj  unikátny, doteraz  nedostatočne  spoznaný
               a človekom  nedocenený  prírodný  produkt  s praktickým  využitím  aj  pre  výživu,  zlepšovanie
               zdravia, kvality života a využitím v iných oblastiach.
                     Publikácia  je  určená  pre  včelársku,  ale  aj  ostatnú  verejnosť,  spracovateľov  a užívateľov
               včelích produktov. Zostavovatelia  pripravili publikáciu v súlade s požiadavkami projektu.
                     Projektový tím a zostavovatelia  budú povďační za všetky cenné aj kritické pripomienky a
               návrhy k prezentovanej problematike v danej publikácii.

                                                                                  Koordinátor projektu






                                                           - 8 -
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13