Page 18 - 04-Brindza
P. 18

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                                      Rastliny                        Obsah (%)          Autor (-i)
               Scabiosa columbaria L.                                  24,8 ±1,7   Hanley et al., 2008
               Senecio madagascariensis Poir.                            12,4    Somerville a Nicol, 2006
               Sinapis alba L.                                          24,54    Szczęsna, 2006
               Sinapis arvensis L.                                      23,46    Szczęsna, 2006
               Sisymbrium officinale (L.) Scop.                          22,0    Somerville a Nicol, 2006
               Symphytum officinale L.                                 17,5 ±1,3  Hanley et al., 2008
               Trifolium balansae Boiss.                                 23,4    Somerville a Nicol, 2006
               Trifolium pratense L.                                  40,8 ± 3,6   Hanley et al., 2008
               Trifolium repens L.                                    35,2 ± 0,8   Hanley et al., 2008
               Trifolium repens L.                                       25,9    Somerville a Nicol, 2006
               Ulex europaeus L.                                         28,4    Somerville a Nicol, 2006
               Vicia sativa L.                                           24,1    Somerville a Nicol, 2006
               Zea mays L.                                               14,9    Somerville a Nicol, 2006
                                     Zdroj: vlastné spracovanie autorov publikácie

                     V žiadnom prípade však neplatí zásada, čím vyšší obsah bielkovín, tým je to výhodné pre
               včely.  Jeden  ukazovateľ  je  obsah  bielkovín  a druhý  je  ich  kvalita.  A jedným  z významných
               ukazovateľov  je  obsah  a zastúpenie  (podiel)  esenciálnych  aminokyselín  z celkového  obsahu
               aminokyselín. Táto problematika je popísaná v kapitole 2.2
























































                                                          - 18 -
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23