Page 9 - 04-Brindza
P. 9
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok
1 Bielkoviny
1.1 Základná charakteristika bielkovín
Bielkoviny,označované aj ako proteíny alebo polypeptidy, sú vysokomolekulárne
organické zlúčeniny pozostávajúce z α-aminokyselín spojených polypeptidovou väzbou.
Bielkoviny sú makromolekulové látky s osobitným postavením v živých systémoch.
Predstavujú štruktúru, ktorá podmieňuje základné prejavy živých organizmov. Možno
deklarovať, že sám "život je vo svojej podstate osobitnou formou existencie bielkovín" (Engels,
1950). Pri evolúcii živých systémov boli bielkoviny – proteíny pralátkou (gr. protos = prvý).
Bielkoviny sú nenahraditeľnou súčasťou všetkých metabolických procesov v živých
organizmoch.
Bielkoviny tvoria viac ako 50 % bunečnej sušiny a vykonávajú v bunke, ako aj celom
organizme najrôznejšie funkcie. Ako prvý sa štúdiom bielkovín zaoberal holandský chemik G.
J. Mulder, ktorého výsledky boli publikované v roku 1838. Termín proteín bol zavedený
švédskym chemikom Jacobom Berzeliom (Hartley, 1951).
V biosyntéze bielkovín sa v prevažnej väčšine využíva 20 základných aminokyselín. Ich
kombinácie v reťazcoch vytvárajú nespočetné možnosti formovania bielkovinových molekúl
s veľmi špecifickými vlastnosťami s rozsiahlymi fyziologickými a inými metabolickými
funkciami.
Všetkých 20 aminokyselín nachádzajúcich sa v bielkovinách sú α-aminokyseliny,
ktorých spoločným znakom je prítomnosť aminoskupiny – NH2 a karboxylovej skupiny –
СООН. Výnimkou je aminokyselina prolín, ktorá obsahuje skupinu – NH v polohe α a je
označovaná ako imino kyselina. Alfa aminokyseliny sa navzájom líšia vo svojích vlastnostiach
podľa svojho bočného reťazca (radikál R).
V živočíšnom organizme sa nachádza viac ako 80 % z celkového množstva organických
látok, sú základnou súčasťou všetkých buniek. V tkanivách vyšších organizmov a človeka je
podiel bielkovín zo všetkých prítomných látok vyšší ako 80 %. Organizmus netvorí bielkoviny
zo základných stavebných prvkov (C, H, N). Bielkoviny prijíma potravou, rozkladá ich na
aminokyseliny a tvorí si vlastné bielkoviny. Živočíchy (vrátane človeka) prijímajú bielkoviny
v potrave, v tráviacom trakte dochádza k ich rozkladu na aminokyseliny, z ktorých sa následne
vytvárajú vlastné špecifické bielkoviny (Murray 2003; Ledvina et al., 2009). Schopnosť tvoriť
bielkoviny majú len rastliny a niektoré mikroorganizmy. Tie ich tvoria z jednoduchých
anorganických látok. Rastlinné organizmy obsahujú menej bielkovín a viac polysacharidov.
Len rastliny sú schopné syntetizovať bielkoviny z anorganických zlúčenín (dusičnanov)
(Tkáčiková a Mydlárová Blaščáková, 2015).
Základné chemické zloženie bielkovín je uvedené v tabuľke 1.
Tabuľka 1 Základné chemické zloženie bielkovín
Chemické prvky %
Uhlík C 49–55
Kyslík O 21–23
Dusík N 16,5
Vodík H 6–8
Síra S 0,2–3
Fosfor P 1–2
Mikroelementy Cu, Mn, Zn, J, Fe a iné 0,00001–0,2
Zdroj: (Zhegunov et al., 2017)
- 9 -