Page 19 - 04-Brindza
P. 19

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

               2  Aminokyseliny

               2.1  Základná charakteristika a klasifikácia aminokyselín

                      Aminokyseliny sú látky organického pôvodu, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v peptidoch
               alebo ako bielkoviny, a vo svojej molekule okrem iného obsahujú amínovú skupinu – NH2.
               Práve obsah dusíka robí aminokyseliny nevyhnutnou živinou pre organizmus. Aminokyseliny
               sú  základnou  stavebnou  jednotkou  bielkovín  a  peptidov,  a súčasne  zabezpečujú  mnoho
               ďalších, biologicky veľmi dôležitých funkcií. Sú prekurzory iných aminokyselín a mnohých
               ďalších biologicky aktívnych  látok v organizme rastlín a živočíchov. Zúčastňujú sa mnohých
               biochemických reakcií ako katalyzátory, a sú tiež zdrojom energie pre organizmus. V prírode
               existuje asi 700 rôznych aminokyselín.

                     Hoci existuje veľa aminokyselín v bielkovinách živých organizmov sa vyskytuje len 20
               tzv.
               α-L-aminokyselín,  ktoré  sú  aj  predmetom  tejto  publikácie. Označenie  α  (alfa)  udáva,  že
               aminokyselina je viazaná na tzv. α-uhlíku, čo je vždy 2. atóm uhlíka v reťazci aminokyseliny.
               Tento  uhlík  je chirálny  uhlík,  ktorý  určuje optickú  aktivitu molekuly  vzhľadom  na
               aminoskupinu (-NH2). Aminokyseliny bielkovín majú L-konfiguráciu, teda aminoskupina na
               chirálnom uhlíku sa nachádza vľavo.

                     Alfa D  –  aminokyseliny    sa  prakticky  v  prírode  nevyskytujú  s výnimkou  bunkových
               stien baktérií a niektorých antibiotík.

               Fyzikálne vlastnosti aminokyselín
                     V bielkovinách živých organizmoch sa vyskytuje len 20 aminokyselín. Toto platí pre
               všetky  proteíny  vyskytujúce  sa  vo  všetkých  formách  života  na  Zemi. Všetky  ostatné
               aminokyseliny sú od týchto 20 základných aminokyselín odvodené. V potravinách  sú však
               značne  zastúpené 2 aminokyseliny 3-hydroxyprolín a 4-hydroxyprolín, ktoré sú odvodené od
               prolínu, a 1 aminokyselina odvodená od cysteínu, a to cystín. Tieto 3 aminokyseliny sú preto z
               pohľadu výživy zaraďované k uvedeným 20 základným aminokyselinám.
                     V tejto  publikácií  opisujeme  len  na  20    proteinogénnych  aminokyselín,  ktoré  tvoria
               základné jednotky bielkovín (tabuľka 7). Sú označované  ako kódované aminokyseliny, pretože
               informácia o ich zaradení do bielkovín je uložená v nukleových kyselinách prostredníctvom
               genetického  kódu,  a  pre  každú  takúto  aminokyselinu  existuje  príslušná  tRNA  (transferová
               ribonukleová  kyselina),  ktorá  ju  transportuje  na  ribozóm,  na  miesto  proteosyntézy  (Hoza
               a Kramářová, 2005).

                     V  živých  organizmoch  sa  prirodzene  nachádzajú  aj  neproteinogénne  aminokyseliny,
               väčšinou ako medziprodukty metabolizmu aminokyselín. Takýmito aminokyselinami sú napr.
               homoserín, homocysteín, ornitín, citrulín a iné.

                     Rastliny dokážu  syntetizovať  všetky  aminokyseliny  z  anorganických  látok.
               Dusík potrebný  na biosyntézu  aminokyselín  získavajú  rastliny z pôdy vo forme dusičnanov,
               alebo amoniaku.    Dusičnany     sa   redukujú    na    amoniak    dvojicou enzýmov nitrát
               reduktázou a nitrit  reduktázou.  Amoniak  sa  zabudováva  pomocou  enzýmov  GS  (glutamín
               syntetáza)   a   GOGAT      (glutamát    syntáza,   nazývaná  tiež    glutamín-oxoglutarát-
               aminotransferáza). Produktom je glutamín (Gln) a kyselina glutámová (Glu). Z nich sa potom
               vytvárajú všetky ostatné aminokyseliny.
                     Naproti tomu živočíšny organizmus nie je schopný syntetizovať všetky aminokyseliny.
               Molekuly  aminokyselín sa pritom nesyntetizujú z jednotlivých atómov, ale prijímajú sa  vo
               forme  potravy  ako  prekurzory.  Niektoré  aminokyseliny  si  živočíšny  organizmus  dokáže
               syntetizovať  z  iných  aminokyselín,  glukózy,  prípadne  z  mastných  kyselín.  Avšak

                                                          - 19 -
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24