Page 20 - 04-Brindza
P. 20

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

               aminokyseliny,  ktoré  majú  vo  svojej  molekule  rozvetvený  reťazec,  aromatický  kruh  alebo
               heterocyklus (valín, leucín, izoleucín, metionín, treonín, fenylalanín, tryptofán, lyzín, histidín),
               potrebuje organizmus prijímať výlučne z potravy, lebo si ich nevie vyrobiť sám – označujú
               sa ako esenciálne aminokyseliny (tabuľka 5).
                      Tabuľka 5 Základné rozdelenie alfa aminokyselín (Vollmanová et al., 2018)

               Neesenciálne               alanín, arginín, asparagín, asparágová kyselina, cysteín, glutamín,
                                          glutámová kyselina, glycín, histidín, prolín, serín,  tyrozín,
               Esenciálne                 valín, leucín, izoleucín, metionín, treonín, fenylalanín, tryptofán,
                                          lyzín
               Podmienene esenciálne      arginín a histidín – v období rastu
                                          alanín a glutamín – pri metabolickom strese
               Limitujúce                 veľmi nízky obsah v bielkovine a preto určujú výživovú hodnotu
                                          bielkoviny

                     Termín  esenciálne  vyjadruje  priamu  závislosť  organizmu  na  niektorých  prijatých
               aminokyselinách, ktoré nedokáže ľudský organizmus syntetizovať. Dodatočne bol do zoznamu
               doplnený histidín a arginín, ktoré sú esenciálne len za určitých podmienok, a to vo fetálnom
               období vývoja dieťaťa a pri spermatogenéze (Velíšek, 1999; Barret and Elmore, 2004; Hoza
               a Kramářová, 2005; Holeček, 2006).
                     Esenciálne  aminokyseliny  sú  ďalej  delené  na  úplne  esenciálne  (lyzín,  treonín)  a  na
               aminokyseliny, ktoré je ľudské telo schopné syntetizovať, pokiaľ mu je poskytnutý ich uhlíkový
               skelet (Holeček, 2006).
                     Pojem  esenciálne  aminokyseliny  je  do  určitej  miery  zavádzajúci.  Spravidla  vyvoláva
               dojem,  že  esenciálne  aminokyseliny  sú  pre  živočíšny    organizmus  dôležitejšie,  než
               aminokyseliny  neesenciálne. Pokiaľ  bude  organizmu  chýbať  nejaká  neesenciálna
               aminokyselina,  organizmus  si  ju  dokáže  vyrobiť. Pokiaľ  bude  chýbať  esenciálna
               aminokyselina, mal by ju dostať potravou.
                     Označovanie aminokyselín

                     Názvy  aminokyselín  sú  väčšinou  odvodené  z  názvu  zdroja,  z  ktorého  boli  prvýkrát
               izolované.  V  tabuľke  6  sú  prezentovaní  autori  –  objavitelia  proteinogénnych  aminokyselín
               a zdroje z ktorých boli izolované.

                    Tabuľka 6 Objavitelia proteinogénnych aminokyselín (Ovchinnikov Yu. A., 1987)
                   Aminokyselina        rok           Zdroj izolácie             Autor(-i) objavitelia
                                                      aminokyseliny
                                        1888  fibroín z hodvábneho vlákna  T. Weil
               Alanín
                                        1886  sadenice vlčieho bôbu          E. Schulze
               Arginín
               Asparagín                1806  špargľová šťava                L.-N. Voklen a P. J. Robik
               Asparágová kyselina      1868  klíčky špargle                 G. Ritthausen
                                        1899  rohy zvierat                   K. Merner
               Cysteín
                                        1881  klíčky lupiny                  E. Schultze, J. Barbieri
                                               hovädzie, kuracie, ryby, vajcia
               Fenylalanín
               Glutamín
               Glutámová kyselina       1866  rastlinné bielkoviny           G. Ritthausen
                                                                             A. Braconno
               Glycín                   1820  želatína
               Histidín                 1896  sturín, históny                A. Kessel, S. Gedin
                                        1904  fibrín                         Fibrin F. Ehrlich
               Izoleucín
                                        1820  svalové vlákna                 A. Braconno
               Leucín

                                                          - 20 -
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25