Page 42 - 04-Brindza
P. 42

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                                                3.3 Asparagín Asn N

                Autor objavu aminokyseliny: L.-N. Voklen a P. J. Robik  (1806)
                Všeobecný vzorec: C4H8N2O3 alebo NH2-CO-CH2-CHNH2-COOH
                Chemický názov v jazyku:
                slovenskom:  Asparagín, amid kyseliny 2-aminobutándiovej
                poľskom:     Asparagina, kwas 2,4-diamino-bursztynowy
                maďarskom:  Aszparagin, 2-amino-3-karbamoilpropánsav
                anglickom:   Asparagine, 2-Amino-3-carbamoylpropanoic acid
                ruskom:      Аспарагин, 2-амино-бутанамид-4-овая кислота
                ukrajinskom:  Аспарагін, амід аспарагінової кислоти (2-аміно- бутанамід-4-ова кислота)
                nemeckom:    Asparagin, 2,4-Diamino-4-oxobutansäure, 2-Amino-3-carbamoylpropansäure
                francúzskom:  L-Asparagine, acide 2,4-diamino-4-oxobutanoïque, acide (2S)-2-amino-3-
                carbamoyl-   propanoïque
                Stručný opis: biele kryštály
                Významnosť z výživy človeka a zvierat:  neesenciálna aminokyselina
                Hustota:  1,543 g.cm
                                  -3
                Bod topenia: 234–235 °C
                Rozpustnosť: rozpustný v kyselinách, zásadách
                Základná chemická štruktúra: monoamid aminokyseliny s postranou –COOH skupinou
                Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina aspartátov
                Polarita podľa vedľajšieho reťazca: polárna
                Elektrický náboj: neutrálny
                Typ postranného reťazca: hydrofilný
                Mólová (molekulová) hmotnosť: 132,12 g.mol
                                                         -1
                Izoelektrický bod: 5,41
                Štandardný genetický kód: AAU, AAC
                Zastúpenie v bielkovinách: 3,93 %
                Organoleptické vlastnosti – chuť: indiferentná
                Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukogénne
                Fyziologické účinky: Asparagín je potrebný pre normálne fungovanie nervového systému. Hrá tiež
                dôležitú úlohu pri syntéze amoniaku (Mitchell 2001). Tvorba asparagínu a glutamínu je analogický s
                tvorbou močoviny u zvierat, líši sa od tohto procesu tým, že amidy v rastlinnom organizme môžu
                recyklovať  na  tvorbu  bielkovín.  Asparagín  je  polárna,  preto  sa  častejšie  vyskytuje  na  povrchu
                proteínov. Bočné reťazec asparagínu nie je nabitý, ale môže byť donorom či akceptorom vodíkovej
                väzby. Postranný reťazec asparagínu interaguje s polárnymi alebo nabitými zlúčeninami, preto je často
                využívaný na proteín-proteínové interakcie a v aktívnych miestach enzýmov (Barnes, 2007).
                Obsah asparagínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch:
                Lupinus albus          semená     116340,0 ppm             Duke's Databases (Asparagine)
                Glycyrrhiza glabra     koreň      20000,0 – 40000,0 ppm    ICMR (1976), ICMR (1987)
                Symphytum officinale   koreň      10000,0 – 30000,0 ppm    Duke's Databases (Asparagine)
                Štruktúrny vzorec zlúčeniny:








                                                          - 42 -
   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47