Page 42 - 04-Brindza
P. 42
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok
3.3 Asparagín Asn N
Autor objavu aminokyseliny: L.-N. Voklen a P. J. Robik (1806)
Všeobecný vzorec: C4H8N2O3 alebo NH2-CO-CH2-CHNH2-COOH
Chemický názov v jazyku:
slovenskom: Asparagín, amid kyseliny 2-aminobutándiovej
poľskom: Asparagina, kwas 2,4-diamino-bursztynowy
maďarskom: Aszparagin, 2-amino-3-karbamoilpropánsav
anglickom: Asparagine, 2-Amino-3-carbamoylpropanoic acid
ruskom: Аспарагин, 2-амино-бутанамид-4-овая кислота
ukrajinskom: Аспарагін, амід аспарагінової кислоти (2-аміно- бутанамід-4-ова кислота)
nemeckom: Asparagin, 2,4-Diamino-4-oxobutansäure, 2-Amino-3-carbamoylpropansäure
francúzskom: L-Asparagine, acide 2,4-diamino-4-oxobutanoïque, acide (2S)-2-amino-3-
carbamoyl- propanoïque
Stručný opis: biele kryštály
Významnosť z výživy človeka a zvierat: neesenciálna aminokyselina
Hustota: 1,543 g.cm
-3
Bod topenia: 234–235 °C
Rozpustnosť: rozpustný v kyselinách, zásadách
Základná chemická štruktúra: monoamid aminokyseliny s postranou –COOH skupinou
Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina aspartátov
Polarita podľa vedľajšieho reťazca: polárna
Elektrický náboj: neutrálny
Typ postranného reťazca: hydrofilný
Mólová (molekulová) hmotnosť: 132,12 g.mol
-1
Izoelektrický bod: 5,41
Štandardný genetický kód: AAU, AAC
Zastúpenie v bielkovinách: 3,93 %
Organoleptické vlastnosti – chuť: indiferentná
Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukogénne
Fyziologické účinky: Asparagín je potrebný pre normálne fungovanie nervového systému. Hrá tiež
dôležitú úlohu pri syntéze amoniaku (Mitchell 2001). Tvorba asparagínu a glutamínu je analogický s
tvorbou močoviny u zvierat, líši sa od tohto procesu tým, že amidy v rastlinnom organizme môžu
recyklovať na tvorbu bielkovín. Asparagín je polárna, preto sa častejšie vyskytuje na povrchu
proteínov. Bočné reťazec asparagínu nie je nabitý, ale môže byť donorom či akceptorom vodíkovej
väzby. Postranný reťazec asparagínu interaguje s polárnymi alebo nabitými zlúčeninami, preto je často
využívaný na proteín-proteínové interakcie a v aktívnych miestach enzýmov (Barnes, 2007).
Obsah asparagínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch:
Lupinus albus semená 116340,0 ppm Duke's Databases (Asparagine)
Glycyrrhiza glabra koreň 20000,0 – 40000,0 ppm ICMR (1976), ICMR (1987)
Symphytum officinale koreň 10000,0 – 30000,0 ppm Duke's Databases (Asparagine)
Štruktúrny vzorec zlúčeniny:
- 42 -