Page 44 - 04-Brindza
P. 44
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok
3.4 Kyselina asparágová Asp D
Autor objavu aminokyseliny: G. Ritthausen (1868)
Všeobecný vzorec: C4H7NO4 alebo HOOC-CH2-CHNH2-COOH
Chemický názov v jazyku:
slovenskom: kyselina asparágová, kyselina 2-aminobutándiová
poľskom: Kwas asparaginowy, kwas aminobursztynowy
maďarskom: Aszparaginsav, (2S)-2-aminobutándisav
anglickom: Aspartic acid, 2-Aminobutanedioic acid, Aminosuccinic acid, Asparagic acid,
Asparaginic acid
ruskom: Аспарагиновая кислота (аминоянтарная кислота, аспартат,
аминобутандиовая кислота, 2-аминобутандиовая кислота)
ukrajinskom: Аспарагі́нова кислота ́ (аспартова, аміноянтарна кислота)
nemeckom: Asparaginsäure, Aspartinsäure, Aminobernsteinsäure, 2-minobutandisäure
francúzskom: L-Aspartate, acide 2-aminosuccinique acide (2S)-2-aminobutanedioïque
Stručný opis: bezfarebné kryštály
Významnosť z výživy človeka a zvierat: neesenciálna aminokyselina
Hustota: 1,7 g.cm
-3
Bod topenia: 270 °C
Rozpustnosť: rozpustná vo vode 4,5 g.l -1
Základná chemická štruktúra: karboxylová skupina v jej bočnom reťazci
Funkčná skupina: alifatická monoaminodikarboxylová kyselina
Polarita podľa vedľajšieho reťazca: polárna
Elektrický náboj: záporný
Typ postranného reťazca: kyslý
−1
Mólová hmotnosť: 133,10 g·mol
Izoelektrický bod: 2,85
Štandardný genetický kód: GAU, GAC
Zastúpenie v bielkovinách: 5,49 %
Organoleptické vlastnosti – chuť: kyslá
Produkt vznikajúci Streckerovov degradáciou alfa aminokyselín: oxaloctová kyselina
Fyziologické účinky: Okrem svojej úlohy v metabolizme je tiež substrátom pre mnoho biochemických
pochodov, je intermediátom ureo-syntetického cyklu a jedným z hlavných substrátov pre
syntézu purínových aj pyrimidínových báz. U rastlín a mikroorganizmov je tiež prekurzorom pri
syntéze esenciálnych aminokyselín metionínu, treonínu, izoleucínu a lyzínu.Aspartát je spoločne
s glutamátom, hlavný excitačný neurotransmiter mozgu a miechy. Z aspartátu tiež môže byť
fixáciou dusíka syntetizovaná aminokyselina asparagín (MURRAY et al..2002)
Obsah kyseliny asparágovej vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch:
Glycine max semená List a Horhammer (1969-1979)
Morus alba listy Duke's Databases (Asparagic acid)
Portulaca oleracea rastlina List a Horhammer (1969-1979)
Štruktúrny vzorec zlúčeniny:
- 44 -