Page 58 - 04-Brindza
P. 58

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                                                 3.11 Izoleucín Ile I

                Autor objavu aminokyseliny: Fibrin F. Ehrlich (1904)
                Všeobecný vzorec: C6H13NO2 alebo CH3-CH2-CHCH3-CHNH2-COOH
                Chemický názov v jazyku:
                slovenskom:  Izoleucín, kyselina 2-amino-3-metylpentánová
                poľskom:     Izoleucyna, (kwas 2-amino-3-metylowalerianowy
                maďarskom:  Izoleucin, 2-amino-3-metilpentánsav
                anglickom:   Isoleucine, (2S,3S)-2-amino-3-methylpentanoic acid
                ruskom:      Изолейцин, 2-амино-3-метилпентановая кислота
                ukrajinskom:  Ізолейцин, L-Ізолейцин (2S,3S) a D-Ізолейцин (2R,3R)
                nemeckom:    Isoleucin, 2-Amino-3-methylpentansäure, α-Amino-β-methylvaleriansäure
                francúzskom:  L-Isoleucine, Acide 2-amino-3-méthylpentanoïque
                Stručný opis: bezfarebná tuhá látka so slabým zápachom
                Významnosť z výživy človeka a zvierat: esenciálna aminokyselina
                                 -
                Hustota: 0,32 g.cm ³
                Bod topenia: 284 °C
                Rozpustnosť: rozpustný vo vode (40 g.l  pri 20 ° C, L-izoleucín)
                                                    -1
                Základná chemická štruktúra: alifatická aminokyselina
                Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina aspartátov
                Polarita podľa vedľajšieho reťazca: nepolárna

                Elektrický náboj: neutrálny
                Typ postranného reťazca: hydrofóbny
                                             −1
                Mólová hmotnosť: 131,17 g·mol
                Izoelektrický bod: 6,05
                Štandardný genetický kód: AUU, AUC, AUA
                Zastúpenie v bielkovinách: 5,49 %
                Organoleptické vlastnosti – chuť: horká
                Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukoketogénne
                Produkt vznikajúci Streckerovov degradáciou alfa aminokyselín: 2-metylbutanal
                Využitie vo výživových doplnkoch:
                Fyziologická funkcia: V rastlinných a mikrobiálnych bunkách sa syntetizuje z kyselín pyrohroznovej
                a glutámovej.  Potravou  prijatý  izoleucín  sa  môže  zapájať  do  metabolizmu  sacharidov  aj  lipidov
                (Vollmannová et al., 2018).
                Obsah izoleucínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch: Najväčšie množstvá
                izoleucínu sa vyskytujú v živočíšnej potrave, predovšetkým v mliečnych výrobkoch a vo vajciach (5
                – 7 %).
                Helianthus annuus    semená  11390,0 – 46500,0 ppm  Duke's Databases (Isoleucine)
                Cucurbita foetidissima  semená  9825,0 – 44000,0 ppm   Duke's Databases (Isoleucine)
                Moringa oleifera     odnož  4510,0 – 21135,0 ppm    USDA's Ag Handbook 8 and sequelae
                Štruktúrny vzorec zlúčeniny:












                                                          - 58 -
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63