Page 60 - 04-Brindza
P. 60

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                                                  3.12 Leucín Leu L

                Autor objavu aminokyseliny: A. Braconno (1820)
                Všeobecný vzorec: C6H13NO2 alebo CH3-CHCH3-CH2-CHNH2-COOH
                Chemický názov v jazyku:
                slovenskom:  Leucín, kyselina 2-amino-4-metylpentánova
                poľskom:     Leucyna, kwas 2-amino-4-metylowalerianowy
                maďarskom:  Leucin, 2-amino-4-metilpentánsav
                anglickom:   Leucine, 2-Amino-4-methylpentanoic acid
                ruskom:      Лейцин, 2-амино-4-метилпентановая кислота
                ukrajinskom:  Лейцин, 2-аміно-4-метилпентанова кислота
                                    ́
                nemeckom:    Leucin, Leucine, 2-Amino-4-methyl-pentansäure
                francúzskom:  L-Leucine, Acide 2-amino-4-méthylpentanoïque
                Stručný opis: trblietavé biele kryštáliky
                Významnosť z výživy človeka a zvierat:  esenciálna aminokyselina
                                 −3
                Hustota: 1,29 g.cm
                Bod topenia: 293–295 °C
                Rozpustnosť: rozpustná vo vode (24 g.l  pri 20 °C), nerozpustná v etanole a dietyléteri
                                                    -1
                Základná chemická štruktúra: alifatická aminokyselina
                Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina pyruvátov
                Polarita podľa vedľajšieho reťazca: nepolárna

                Elektrický náboj: neutrálny
                Typ postranného reťazca: hydrofóbny
                                             −1
                Mólová hmotnosť: 131,17 g.mol
                Izoelektrický bod: 6,01
                Štandardný genetický kód: UUA, UUG, CUU, CUC, CUA, CUG
                Zastúpenie v bielkovinách: 9,68 %
                Organoleptické vlastnosti – chuť: horká
                Produkty z biologického rozkladu u zvierat: ketogénne
                Produkt vznikajúci Streckerovov degradáciou alfa aminokyselín: 3-metylbutanal
                Využitie vo výživových doplnkoch:
                Fyziologická  funkcia:  Leucín  sa  syntetizuje  v rastlinných  a miktobiálnych  bunkách  z kyseliny
                pyrohroznovej. Ako výživový doplnok spomaľuje degradáciu svalových bielkovín. Práve vo svalových
                bunkách a v tukovom tkanive je leucín substrátom pre syntézu sterolov. Vysoké koncentrácie leucínu
                sú však toxické a môžu vyvolať metabolickú poruchu ketoacidúriu (Vollmannová et al., 2018).
                Obsah leucínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch: Leucín je dostatočne zastúpenou
                aminokyselinou, v priemere je v bielkovinách v koncentrácii 7 – 10 %.
                Cucurbita foetidissima  Semená  14120,0 – 67000,0 ppm  Laferriere (1988)
                Moringa oleifera     Odnož    7910,0 – 37065,0 ppm   USDA's Ag Handbook 8 and sequelae
                Cucurbita pepo       Semená  20790,0 – 35835,0 ppm  Duke's Databases (Leucine)
                Štruktúrny vzorec zlúčeniny:












                                                          - 60 -
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65