Page 60 - 04-Brindza
P. 60
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok
3.12 Leucín Leu L
Autor objavu aminokyseliny: A. Braconno (1820)
Všeobecný vzorec: C6H13NO2 alebo CH3-CHCH3-CH2-CHNH2-COOH
Chemický názov v jazyku:
slovenskom: Leucín, kyselina 2-amino-4-metylpentánova
poľskom: Leucyna, kwas 2-amino-4-metylowalerianowy
maďarskom: Leucin, 2-amino-4-metilpentánsav
anglickom: Leucine, 2-Amino-4-methylpentanoic acid
ruskom: Лейцин, 2-амино-4-метилпентановая кислота
ukrajinskom: Лейцин, 2-аміно-4-метилпентанова кислота
́
nemeckom: Leucin, Leucine, 2-Amino-4-methyl-pentansäure
francúzskom: L-Leucine, Acide 2-amino-4-méthylpentanoïque
Stručný opis: trblietavé biele kryštáliky
Významnosť z výživy človeka a zvierat: esenciálna aminokyselina
−3
Hustota: 1,29 g.cm
Bod topenia: 293–295 °C
Rozpustnosť: rozpustná vo vode (24 g.l pri 20 °C), nerozpustná v etanole a dietyléteri
-1
Základná chemická štruktúra: alifatická aminokyselina
Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina pyruvátov
Polarita podľa vedľajšieho reťazca: nepolárna
Elektrický náboj: neutrálny
Typ postranného reťazca: hydrofóbny
−1
Mólová hmotnosť: 131,17 g.mol
Izoelektrický bod: 6,01
Štandardný genetický kód: UUA, UUG, CUU, CUC, CUA, CUG
Zastúpenie v bielkovinách: 9,68 %
Organoleptické vlastnosti – chuť: horká
Produkty z biologického rozkladu u zvierat: ketogénne
Produkt vznikajúci Streckerovov degradáciou alfa aminokyselín: 3-metylbutanal
Využitie vo výživových doplnkoch:
Fyziologická funkcia: Leucín sa syntetizuje v rastlinných a miktobiálnych bunkách z kyseliny
pyrohroznovej. Ako výživový doplnok spomaľuje degradáciu svalových bielkovín. Práve vo svalových
bunkách a v tukovom tkanive je leucín substrátom pre syntézu sterolov. Vysoké koncentrácie leucínu
sú však toxické a môžu vyvolať metabolickú poruchu ketoacidúriu (Vollmannová et al., 2018).
Obsah leucínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch: Leucín je dostatočne zastúpenou
aminokyselinou, v priemere je v bielkovinách v koncentrácii 7 – 10 %.
Cucurbita foetidissima Semená 14120,0 – 67000,0 ppm Laferriere (1988)
Moringa oleifera Odnož 7910,0 – 37065,0 ppm USDA's Ag Handbook 8 and sequelae
Cucurbita pepo Semená 20790,0 – 35835,0 ppm Duke's Databases (Leucine)
Štruktúrny vzorec zlúčeniny:
- 60 -