Page 62 - 04-Brindza
P. 62
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok
3.13 Lyzín Lys K
Autor objavu aminokyseliny: E. Drexel (1889)
Všeobecný vzorec: C6H14N2O2 alebo NH2-(CH2)4-CHNH2-COOH
Chemický názov v jazyku:
slovenskom: Lyzín, kyselina 2,6-diaminohexánová
poľskom: Lizyna, kwas 2,6-diaminokapronowy
maďarskom: Lizin, (S)-2,6-diaminohexánsav
anglickom: Lysine, D-lysine, L-lysine, LYS, h-Lys-OH, (2S)-2,6- Diaminohexanoic acid
(L-lysine), (2R)-2,6-Diaminohexanoic acid (D-lysine)
ruskom: Лизин (2,6-диаминогексановая кислота)
́
ukrajinskom: Лізин, 2,6-діаміногексановая кислота
nemeckom: Lysin, 2,6-Diaminohexansäure
francúzskom: L-Lysine, Acide 2,6-diaminohexanoïque
Stručný opis: biela tuhá látka
Významnosť z výživy človeka a zvierat: esenciálna aminokyselina
Bod topenia: 224–225 °C (voľná báza, Enantiomér)
263–264 °C (Monohydrochlorid)
260–263 °C (DL-Lyzin Monohydrochlorid)
193 °C (L-Lysin Dihydrochlorid)
187–189 °C (DL-Lyzin Dihydrochlorid)
Rozpustnosť: rozpustná vo vode 1,5 kg.l -1
Základná chemická štruktúra: aminokyselina s bázickými skupinami
Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina aspartátov
Polarita podľa vedľajšieho reťazca: polárna
Elektrický náboj: kladný
Typ postranného reťazca: bázický
Mólová hmotnosť: 146,19 g·mol
−1
Izoelektrický bod: 9,60
Štandardný genetický kód: AAA, AAG
Zastúpenie v bielkovinách: 5,19 %
Organoleptické vlastnosti – chuť: indiferentná
Produkty z biologického rozkladu u zvierat: ketogénne
Fyziologická funkcia: znižuje hladinu triglyceridov v sére; v kombinácii s prolínom a vitamínom C
zabraňuje tvorbe lipoproteínov, ktoré spôsobujú upchatie tepien. Nedostatok lyzínu nepriaznivo
ovplyvňuje syntézu bielkovín, čo má za následok únavu, únavu a slabosť, zlú chuť do jedla, spomalený
rast a chudnutie, neschopnosť sústrediť sa, podráždenosť, krvácanie do očnej gule, vypadávanie vlasov,
anémia a problémy s reprodukciou. Veľké dávky lyzínu zlepšujú vstrebávanie vápnika (Aminokysloty
glazami chimikov, farmaceutov, biologov, 2015)
Obsah lyzínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch: Priemerný obsah lyzínu
v bielkovinách je asi 7 %. Lyzín je typickou limitujúcou aminokyselinou obilnín.
Cucurbita foetidissima semená 10130,0 – 33000,0 ppm Duke's Databases (Lysine)
Nasturtium officinale rastlina 1340,0 – 26800,0 ppm USDA's Ag Handbook 8 and
sequelae
Glycine max semená 24290,0 – 26560,0 ppm USDA's Ag Handbook 8 and
sequelae
Štruktúrny vzorec zlúčeniny:
- 62 -