Page 62 - 04-Brindza
P. 62

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                                                  3.13 Lyzín  Lys  K

                Autor objavu aminokyseliny: E. Drexel (1889)
                Všeobecný vzorec: C6H14N2O2 alebo NH2-(CH2)4-CHNH2-COOH
                Chemický názov v jazyku:
                slovenskom:  Lyzín, kyselina 2,6-diaminohexánová
                poľskom:      Lizyna, kwas 2,6-diaminokapronowy
                maďarskom:  Lizin, (S)-2,6-diaminohexánsav
                anglickom:    Lysine, D-lysine, L-lysine, LYS, h-Lys-OH, (2S)-2,6- Diaminohexanoic acid
                              (L-lysine), (2R)-2,6-Diaminohexanoic acid (D-lysine)
                ruskom:       Лизин (2,6-диаминогексановая кислота)
                                  ́
                ukrajinskom:  Лізин, 2,6-діаміногексановая кислота
                nemeckom:     Lysin, 2,6-Diaminohexansäure
                francúzskom:  L-Lysine, Acide 2,6-diaminohexanoïque
                Stručný opis: biela tuhá látka
                Významnosť z výživy človeka a zvierat: esenciálna aminokyselina
                Bod topenia:  224–225 °C (voľná báza, Enantiomér)
                             263–264 °C (Monohydrochlorid)
                             260–263 °C (DL-Lyzin Monohydrochlorid)
                             193 °C (L-Lysin Dihydrochlorid)
                             187–189 °C (DL-Lyzin Dihydrochlorid)
                Rozpustnosť: rozpustná vo vode 1,5 kg.l -1
                Základná chemická štruktúra: aminokyselina s bázickými skupinami
                Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina aspartátov
                Polarita podľa vedľajšieho reťazca: polárna
                Elektrický náboj: kladný
                Typ postranného reťazca: bázický
                Mólová hmotnosť: 146,19 g·mol
                                             −1
                Izoelektrický bod: 9,60
                Štandardný genetický kód: AAA, AAG
                Zastúpenie v bielkovinách: 5,19 %
                Organoleptické vlastnosti – chuť: indiferentná
                Produkty z biologického rozkladu u zvierat: ketogénne
                Fyziologická funkcia: znižuje hladinu triglyceridov v sére; v kombinácii s prolínom a vitamínom C
                zabraňuje  tvorbe  lipoproteínov,  ktoré  spôsobujú  upchatie  tepien.  Nedostatok  lyzínu  nepriaznivo
                ovplyvňuje syntézu bielkovín, čo má za následok únavu, únavu a slabosť, zlú chuť do jedla, spomalený
                rast a chudnutie, neschopnosť sústrediť sa, podráždenosť, krvácanie do očnej gule, vypadávanie vlasov,
                anémia a problémy s reprodukciou. Veľké dávky lyzínu zlepšujú vstrebávanie vápnika (Aminokysloty
                glazami chimikov, farmaceutov, biologov, 2015)
                Obsah  lyzínu  vo  vybraných  rastlinných  a živočíšnych  produktoch:  Priemerný  obsah  lyzínu
                v bielkovinách je asi 7 %. Lyzín je typickou limitujúcou aminokyselinou obilnín.
                Cucurbita foetidissima    semená   10130,0 – 33000,0 ppm   Duke's Databases (Lysine)
                Nasturtium officinale     rastlina   1340,0 – 26800,0 ppm   USDA's Ag Handbook 8 and
                                                                          sequelae
                Glycine max               semená   24290,0 – 26560,0 ppm   USDA's Ag Handbook 8 and
                                                                          sequelae
                Štruktúrny vzorec zlúčeniny:






                                                          - 62 -
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67