Page 54 - 04-Brindza
P. 54
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok
3.9 Glycín Gly G
Autor objavu aminokyseliny: A. Braconno (1820)
Všeobecný vzorec: C2H5NO2 alebo NH2-CH2-COOH
Chemický názov v jazyku:
slovenskom: Glycín, kyselina 2-aminoetánová, kyselina aminooctová
poľskom: Glicyna, kwas aminooctowy
maďarskom: Glicin, 2-aminoecetsav, 2-aminoetánsav
anglickom: Glycine, 2-Aminoethanoic acid, Glycocol
ruskom: Глицин (аминоуксусная кислота, аминоэтановая кислота)
́
ukrajinskom: Гліцин (аміноетанова кислота), 2-Амінооцтова кислота
́
nemeckom: Glycin, Glykokoll, Glykoll, Glycocoll, Aminoessigsäure, Aminoethansäure,
Glycine
francúzskom: Glycine, acide aminoacétique, acide 2-aminoéthanoïque
Stručný opis: biela tuhá látka
Významnosť z výživy človeka a zvierat: neesenciálna aminokyselina
-3
Hustota: 1,1607 g.cm
Bod topenia: 233 °C
-1
Rozpustnosť: rozpustná vo vode 24.99 g.100 ml (25 °C), rozpustný v pyridíne, ťažko rozpustný
v etanole, nerozpustný v éteri
Základná chemická štruktúra: alifatická aminokyselina
Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina serínov
Polarita podľa vedľajšieho reťazca: nepolárna
Elektrický náboj: neutrálny
Typ postranného reťazca: hydrofilný
Mólová hmotnosť: 75,07 g.mol
−1
Izoelektrický bod: 6,06
Štandardný genetický kód: GGU, GGC, GGA, GGG
Zastúpenie v bielkovinách: 7,03 %
Organoleptické vlastnosti – chuť: sladká
Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukogénne
Produkt vznikajúci Streckerovov degradáciou alfa aminokyselín: metanal (formaldehyd)
Fyziologická funkcia: Glycín je tiež dvojito pôsobiaca neurotransmiterová aminokyselina. Glycínové
receptory sa nachádzajú v mnohých oblastiach mozgu a miechy. Väzbou na receptory glycín spôsobuje
„inhibičný“ účinok na neuróny, znižuje uvoľňovanie excitačných aminokyselín z neurónov, ako je
kyselina glutámová, a zvyšuje uvoľňovanie GABA. Glycín sa tiež viaže na špecifické miesta NMDA
receptorov, a tým uľahčuje prenos signálu z excitačných neurotransmiterov glutamátu a aspartátu
(Aminokysloty glazami chimikov, farmaceutov, biologov, 2015)
Obsah glycínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch:
Cucurbita pepo semená 17960,0 – 39220,0 ppm Duke's Databases (Glycine)
Cucurbita foetidissima semená 14735,0 – 27700,0 ppm Duke's Databases (Glycine)
Ceratonia siliqua semená 24910,0 ppm Duke's Writeups
Štruktúrny vzorec zlúčeniny:
- 54 -