Page 54 - 04-Brindza
P. 54

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                                                  3.9 Glycín Gly G

                Autor objavu aminokyseliny: A. Braconno (1820)
                Všeobecný vzorec: C2H5NO2 alebo NH2-CH2-COOH
                Chemický názov v jazyku:
                slovenskom:  Glycín, kyselina 2-aminoetánová, kyselina aminooctová
                poľskom:      Glicyna, kwas aminooctowy
                maďarskom:  Glicin, 2-aminoecetsav, 2-aminoetánsav
                anglickom:    Glycine, 2-Aminoethanoic acid, Glycocol
                ruskom:       Глицин (аминоуксусная кислота, аминоэтановая кислота)
                                    ́
                ukrajinskom:  Гліцин (аміноетанова кислота), 2-Амінооцтова кислота
                                   ́
                nemeckom:     Glycin, Glykokoll, Glykoll, Glycocoll, Aminoessigsäure, Aminoethansäure,
                Glycine
                francúzskom:  Glycine, acide aminoacétique, acide 2-aminoéthanoïque
                Stručný opis: biela tuhá látka
                Významnosť z výživy človeka a zvierat: neesenciálna aminokyselina
                                    -3
                Hustota:  1,1607 g.cm
                Bod topenia: 233 °C
                                                           -1
                Rozpustnosť: rozpustná vo vode 24.99 g.100 ml  (25 °C), rozpustný v pyridíne, ťažko rozpustný
                v etanole, nerozpustný v éteri
                Základná chemická štruktúra: alifatická aminokyselina
                Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina serínov

                Polarita podľa vedľajšieho reťazca: nepolárna
                Elektrický náboj: neutrálny
                Typ postranného reťazca: hydrofilný
                Mólová hmotnosť: 75,07 g.mol
                                            −1
                Izoelektrický bod: 6,06
                Štandardný genetický kód: GGU, GGC, GGA, GGG
                Zastúpenie v bielkovinách: 7,03 %
                Organoleptické vlastnosti – chuť: sladká
                Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukogénne
                Produkt vznikajúci Streckerovov degradáciou alfa aminokyselín: metanal (formaldehyd)
               Fyziologická funkcia: Glycín je tiež dvojito pôsobiaca neurotransmiterová aminokyselina. Glycínové
               receptory sa nachádzajú v mnohých oblastiach mozgu a miechy. Väzbou na receptory glycín spôsobuje
               „inhibičný“ účinok na neuróny, znižuje uvoľňovanie excitačných aminokyselín  z neurónov, ako je
               kyselina glutámová, a zvyšuje uvoľňovanie GABA. Glycín sa tiež viaže na špecifické miesta NMDA
               receptorov,  a  tým  uľahčuje  prenos  signálu  z  excitačných  neurotransmiterov  glutamátu  a aspartátu
               (Aminokysloty glazami chimikov, farmaceutov, biologov, 2015)
                Obsah glycínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch:
                Cucurbita pepo           semená     17960,0 – 39220,0 ppm  Duke's Databases (Glycine)
                Cucurbita foetidissima    semená    14735,0 – 27700,0 ppm  Duke's Databases (Glycine)
                Ceratonia siliqua        semená     24910,0 ppm            Duke's Writeups
                Štruktúrny vzorec zlúčeniny:









                                                          - 54 -
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59