Page 56 - 04-Brindza
P. 56
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok
3.10 Histidín His H
Autor objavu aminokyseliny: A. Kessel, S. Gedin (1896)
Všeobecný vzorec: C6H9N3O2
Chemický názov v jazyku:
slovenskom: Histidín, kyselina 2-amino-3-(4-imidazolyl) propanová, Imidazolalanín
poľskom: Histydyna, kwas 2-amino-3-imidazolo-propionowy
maďarskom: Hisztidin, 2-amino-3-(1H-imidazol-4-il)propánsav
anglickom: Histidine, 2-Amino-3-(1H-imidazol-4-yl)propanoic acid
ruskom: Гистидин, L-2-амино-3-(1H-имидазол-4-ил) пропановая кислота
ukrajinskom: Гістидин, 2-Аміно-3-(1H-імідазол-4-іл)пропанова кислота
nemeckom: Histidin, Imidazolalanin, 2-Amino-3-(1H-imidazol-4-yl) propansäure
francúzskom: L-Histidine, acide 2-amino-3-(1H-imidazol-4-yl)propanoïque
Stručný opis: biely alebo takmer biely kryštalický prášok alebo bezfarebné kryštály
Významnosť z výživy človeka a zvierat: semiesenciálna aminokyselina
Bod topenia: 282-287 °C
-1
-1
Rozpustnosť: rozpustná vo vode 3,82 g.100 ml (20 °C), 4,19 g.100 g (25 °C)
Základná chemická štruktúra: aminokyseliny s bázickými skupinami
Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina pentózy
Polarita podľa vedľajšieho reťazca: polárna
Elektrický náboj: kladný
Typ postranného reťazca: bázický
−1
Mólová hmotnosť: 155,16 g·mol
Izoelektrický bod: 7,60
Štandardný genetický kód: CAU, CAC
Zastúpenie v bielkovinách: 2,26 %
Organoleptické vlastnosti – chuť: indiferentná
Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukogénne
Fyziologická funkcia: Aktívne sa podieľa na syntéze karnozínu, zlepšuje dusíkovú rovnováhu, funkciu
pečene, zvyšuje žalúdočnú sekréciu a črevnú pohyblivosť, imunitu a normalizuje srdcovú frekvenciu.
Chloridová soľ histidínu sa v lekárskej praxi používa na žalúdočné vredy a dvanástnikové vredy,
gastritídu, hepatitídu, aterosklerózu a zníženú imunitu. Je prekurzorom pre histamín, ktorý rozširuje
cievy, znižuje krvný tlak, podieľa sa na vzniku zápalového procesu, stimuluje vylučovanie kyseliny
chlorovodíkovej a pepsínu v žalúdku (Aminokysloty glazami chimikov, farmaceutov, biologov, 2015).
Obsah histidínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch:
Helianthus annuus semená 6320,0 – 20000,0 ppm Duke's Databases (Histidine)
Cucurbita foetidissima semená 5835,0 – 19000,0 ppm Duke's Databases (Histidine)
Phaseolus vulgaris výhonky 1180,0 – 12688,0 ppm USDA's Ag Handbook 8 and
sequelae
Štruktúrny vzorec zlúčeniny:
- 56 -