Page 56 - 04-Brindza
P. 56

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                                                 3.10 Histidín His H

                Autor objavu aminokyseliny: A. Kessel, S. Gedin (1896)
                Všeobecný vzorec: C6H9N3O2
                Chemický názov v jazyku:
                slovenskom:  Histidín, kyselina 2-amino-3-(4-imidazolyl) propanová, Imidazolalanín
                poľskom:     Histydyna, kwas 2-amino-3-imidazolo-propionowy
                maďarskom:  Hisztidin, 2-amino-3-(1H-imidazol-4-il)propánsav
                anglickom:   Histidine, 2-Amino-3-(1H-imidazol-4-yl)propanoic acid
                ruskom:      Гистидин, L-2-амино-3-(1H-имидазол-4-ил) пропановая кислота
                ukrajinskom:  Гістидин, 2-Аміно-3-(1H-імідазол-4-іл)пропанова кислота
                nemeckom:    Histidin, Imidazolalanin, 2-Amino-3-(1H-imidazol-4-yl) propansäure
                francúzskom:  L-Histidine, acide 2-amino-3-(1H-imidazol-4-yl)propanoïque
                Stručný opis: biely alebo takmer biely kryštalický prášok alebo bezfarebné kryštály
                Významnosť z výživy človeka a zvierat: semiesenciálna aminokyselina
                Bod topenia: 282-287 °C
                                                                               -1
                                                          -1
                Rozpustnosť: rozpustná vo vode 3,82 g.100 ml  (20 °C), 4,19 g.100 g  (25 °C)
                Základná chemická štruktúra: aminokyseliny s bázickými skupinami
                Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina pentózy
                Polarita podľa vedľajšieho reťazca: polárna
                Elektrický náboj: kladný

                Typ postranného reťazca: bázický
                                             −1
                Mólová hmotnosť: 155,16 g·mol
                Izoelektrický bod: 7,60
                Štandardný genetický kód: CAU, CAC
                Zastúpenie v bielkovinách: 2,26 %
                Organoleptické vlastnosti – chuť: indiferentná
                Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukogénne
                Fyziologická funkcia: Aktívne sa podieľa na syntéze karnozínu, zlepšuje dusíkovú rovnováhu, funkciu
                pečene, zvyšuje žalúdočnú sekréciu a črevnú pohyblivosť, imunitu a normalizuje srdcovú frekvenciu.
                Chloridová  soľ  histidínu  sa  v lekárskej  praxi používa  na  žalúdočné  vredy  a  dvanástnikové  vredy,
                gastritídu, hepatitídu, aterosklerózu a zníženú imunitu. Je prekurzorom pre histamín, ktorý rozširuje
                cievy, znižuje krvný tlak, podieľa sa na vzniku zápalového procesu, stimuluje vylučovanie kyseliny
                chlorovodíkovej a pepsínu v žalúdku (Aminokysloty glazami chimikov, farmaceutov, biologov, 2015).
                Obsah histidínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch:
                Helianthus annuus        semená     6320,0 – 20000,0 ppm  Duke's Databases (Histidine)
                Cucurbita foetidissima   semená     5835,0 – 19000,0 ppm  Duke's Databases (Histidine)
                Phaseolus vulgaris       výhonky    1180,0 – 12688,0 ppm  USDA's Ag Handbook 8 and
                                                                          sequelae
                Štruktúrny vzorec zlúčeniny:














                                                          - 56 -
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61