Page 52 - 04-Brindza
P. 52

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                                           3.8 Glutámová kyselina Glu E

                Autor objavu aminokyseliny: G. Ritthausen (1866)
                Všeobecný vzorec: C5H9NO4 alebo HOOC-(CH2)2-CHNH2-COOH
                Chemický názov v jazyku:
                slovenskom:  kyselina glutámová, kyselina 2-aminopentándiová
                poľskom:     Kwas glutaminowy, kwas aminoglutarowy
                maďarskom:  Glutaminsav, 2-aminopentándisav, 2-aminoglutársav
                anglickom:   Glutamic acid, 2-Aminopentanedioic acid, 2-Aminoglutaric acid
                ruskom:      Глутаминовая кислота ́  (2-аминопентандио ́ вая кислота)
                                      ́
                ukrajinskom:  Глутамі́нова кислота ́  (α-аміноглутарова кислота)
                nemeckom:    Glutaminsäure, 2-Aminopentandisäure, α-Aminoglutarsäure
                francúzskom:  L-Glutamate, acide 2-aminoglutarique, Acide 2-aminopentanedioïque
                Stručný opis: biely kryštalický prášok
                Významnosť z výživy človeka a zvierat: neesenciálna aminokyselina
                                   -3
                Hustota: 1,4601 g.cm  (20 °C)
                Bod topenia: 199 °C
                                                     -1
                Rozpustnosť:  rozpustná vo vode 7,5 g.l  (20 °C),
                              rozpustná v etanole 0,00035g.100 g  etanolu (25 °C)
                                                              -1
                Funkčná skupina: alifatická monoaminodikarboxylová kyselina s karboxylovou skupinou
                                             v postrannom reťazci
                Polarita podľa vedľajšieho reťazca: polárna
                Elektrický náboj: záporný
                Typ postranného reťazca: kyslý
                Mólová hmotnosť: 147,13 g·mol
                                             −1
                Izoelektrický bod: 3,15
                Štandardný genetický kód: GAA, GAG
                Zastúpenie v bielkovinách: 6,32 %
                Organoleptické vlastnosti – chuť: kyslá
                Produkt vznikajúci Streckerovov degradáciou alfa aminokyselín: 2-oxoglutarová kyselina
                Fyziologické  účinky:  Metabolizmus  kyseliny  glutámovej  zaujíma  kľúčové  pozície  v metabolizme
                bielkovín, sacharidov, tukov a iných látok v tele. Vo voľnom stave sa nachádza v rôznych orgánoch a
               tkanív  vo  väčšom  množstve  v  porovnaní  s  inými  aminokyselinami.  Viaže  amoniak  a  stimuluje
               metabolizmus v pečeni pri zlyhaní pečene. Pozitívne výsledky sa dosiahli s jej aplikáciou  na liečbu
               Botkinovej  choroby,  hepatálnej  kómy  a  cirhózy  pečene.    Bol  stanovený jej antioxidačný  účinok v
               prípade otravy metylalkoholom, sírouhlíkom, oxidom uhlíka, hydrazínom, tetrachlórmetánom, ropou,
               plynom a chloridom  manganatým. Podporuje znižovanie hladiny cukru v krvi normalizácia obsahu
               ATP v tkanivách (Aminokysloty glazami chimikov, farmaceutov, biologov, 2015).
                Obsah kyseliny glutámovej vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch:
                Ceratonia siliqua    semená   131600,0 ppm             Duke's Writeups
                Cucurbita pepo     semená     43150,0 – 101820,0 ppm   Duke's Databases (Glutamic acid)
                Lupinus albus      semená     21650,0 – 96985,0  ppm   Duke's Databases (Glutamic acid)
                Štruktúrny vzorec zlúčeniny:








                                                          - 52 -
   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57