Page 52 - 04-Brindza
P. 52
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok
3.8 Glutámová kyselina Glu E
Autor objavu aminokyseliny: G. Ritthausen (1866)
Všeobecný vzorec: C5H9NO4 alebo HOOC-(CH2)2-CHNH2-COOH
Chemický názov v jazyku:
slovenskom: kyselina glutámová, kyselina 2-aminopentándiová
poľskom: Kwas glutaminowy, kwas aminoglutarowy
maďarskom: Glutaminsav, 2-aminopentándisav, 2-aminoglutársav
anglickom: Glutamic acid, 2-Aminopentanedioic acid, 2-Aminoglutaric acid
ruskom: Глутаминовая кислота ́ (2-аминопентандио ́ вая кислота)
́
ukrajinskom: Глутамі́нова кислота ́ (α-аміноглутарова кислота)
nemeckom: Glutaminsäure, 2-Aminopentandisäure, α-Aminoglutarsäure
francúzskom: L-Glutamate, acide 2-aminoglutarique, Acide 2-aminopentanedioïque
Stručný opis: biely kryštalický prášok
Významnosť z výživy človeka a zvierat: neesenciálna aminokyselina
-3
Hustota: 1,4601 g.cm (20 °C)
Bod topenia: 199 °C
-1
Rozpustnosť: rozpustná vo vode 7,5 g.l (20 °C),
rozpustná v etanole 0,00035g.100 g etanolu (25 °C)
-1
Funkčná skupina: alifatická monoaminodikarboxylová kyselina s karboxylovou skupinou
v postrannom reťazci
Polarita podľa vedľajšieho reťazca: polárna
Elektrický náboj: záporný
Typ postranného reťazca: kyslý
Mólová hmotnosť: 147,13 g·mol
−1
Izoelektrický bod: 3,15
Štandardný genetický kód: GAA, GAG
Zastúpenie v bielkovinách: 6,32 %
Organoleptické vlastnosti – chuť: kyslá
Produkt vznikajúci Streckerovov degradáciou alfa aminokyselín: 2-oxoglutarová kyselina
Fyziologické účinky: Metabolizmus kyseliny glutámovej zaujíma kľúčové pozície v metabolizme
bielkovín, sacharidov, tukov a iných látok v tele. Vo voľnom stave sa nachádza v rôznych orgánoch a
tkanív vo väčšom množstve v porovnaní s inými aminokyselinami. Viaže amoniak a stimuluje
metabolizmus v pečeni pri zlyhaní pečene. Pozitívne výsledky sa dosiahli s jej aplikáciou na liečbu
Botkinovej choroby, hepatálnej kómy a cirhózy pečene. Bol stanovený jej antioxidačný účinok v
prípade otravy metylalkoholom, sírouhlíkom, oxidom uhlíka, hydrazínom, tetrachlórmetánom, ropou,
plynom a chloridom manganatým. Podporuje znižovanie hladiny cukru v krvi normalizácia obsahu
ATP v tkanivách (Aminokysloty glazami chimikov, farmaceutov, biologov, 2015).
Obsah kyseliny glutámovej vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch:
Ceratonia siliqua semená 131600,0 ppm Duke's Writeups
Cucurbita pepo semená 43150,0 – 101820,0 ppm Duke's Databases (Glutamic acid)
Lupinus albus semená 21650,0 – 96985,0 ppm Duke's Databases (Glutamic acid)
Štruktúrny vzorec zlúčeniny:
- 52 -