Page 50 - 04-Brindza
P. 50

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                                                3.7 Glutamín  Gln Q

               Všeobecný vzorec: C5H10N2O3 alebo NH2-CO-(CH2)2-CHNH2-COOH
               Chemický názov v jazyku:
               slovenskom:    Glutamín, amid kyseliny 2-amonipentándiovej
               poľskom:       Glutamina, kwas 2,5-diaminoglutarowy
               maďarskom:     Glutamin, 2-amino-4-karbamoilbutánsav
               anglickom:     L-Glutamine, (levo)glutamide, 2,5-Diamino-5-oxopentanoic acid, 2-Amino-4-
                              carbamoylbutanoic acid
               ruskom:        Глутамин (также Глютамин), 2-аминопентанамид-5-овая кислота
               ukrajinskom:  Глутамін (2-амінопентанамід-5-ова кислота)
               nemeckom:      Glutamin, 2-Amino-4-carbamoylbutansäure, Glutaminsäure-5-amid, 2-Amino-
                              4-     carbamoylbuttersäure
               francúzskom:  L-Glutamine, acide 2,5-diamino-5-oxopentanoïque, acide 2-amino-5
                              carbamoylbutanoïque
               Stručný opis: vzhľad bezfarebných ihiel
               Významnosť z výživy človeka a zvierat:  neesenciálna aminokyselina
               Bod topenia: rozkladá sa okolo 185 °C
               Rozpustnosť: rozpustná vo vode
               Základná chemická štruktúra: monoamid aminokyseliny s postranou –COOH skupinou
               Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina glutamátov
               Polarita podľa vedľajšieho reťazca: polárna
               Elektrický náboj: neutrálny
               Typ postranného reťazca: hydrofilný
               Mólová hmotnosť: 146,15 g.mol
                                            −1
               Izoelektrický bod: 5,65
               Štandardný genetický kód: CAA, CAG
               Zastúpenie v bielkovinách: 3,9 %
               Organoleptické vlastnosti – chuť: indiferentná
               Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukogénne
               Fyziologické  účinky:  zúčastňuje  sa  prenosu  amoniaku,  pri  syntéze  purínových  báz  a  nukleových
               kyselín, v procese transaminácie a mnohých ďalších výmen transformácie. Glutamát  a glutamín  sa
               podieľa  pri syntéze močoviny.  V organizme  je  amoniak    viazaný  kyselinou  glutámovou  za  vzniku
               glutamínu. Glutamín syntetizovaný v tkanivách vstupuje do krvi a je ním prenášaný do pečeni, kde sa
               využíva na tvorbu močoviny (Aminokysloty glazami chimikov, farmaceutov, biologov, 2015).
               Obsah glutamínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch:
               Senna obtusifolia              semená      21300,0 ppm    Duke's Databases (Glutamine)
               Aloe vera                      listy       20607,0 ppm    Duke's Databases (Glutamine)
               Allium sativum var. sativum    cibuľka     2300,0 ppm     Duke's Databases (Glutamine)

               Štruktúrny vzorec zlúčeniny:










                                                          - 50 -
   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55