Page 48 - 04-Brindza
P. 48

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                                                3.6 Fenylalanín Phe F

                Autor objavu aminokyseliny: E. Schultze, J. Barbieri (1881)
                Všeobecný vzorec: C9H11NO2 alebo C6H5-CH2-CHNH2-COOH
                Chemický názov v jazyku:
                slovenskom:  kyselina 2-amino-3-fenylpropánová
                poľskom:     Fenyloalanina, kwas 2-amino-3-fenylopropionowy
                maďarskom:  fenilalanin, (S)-2-amino-3-fenilpropánsav
                anglickom:   Phenylalanine, (S)-2-Amino-3-phenylpropanoic acid
                ruskom:      Фенилаланин, 2-амино-3-фенилпропановая кислота
                                          ́
                ukrajinskom:  Фенілалані́н, 2-Аміно-3-феніл-пропанова кислота
                nemeckom:    Phenylalanin, 2-Amino-3-phenylpropionsäure, 2-Amino-3-phenylpropansäure
                francúzskom:  L-Phénylalanine, acide 2-amino-3-phénylpropanoïque
                Stručný opis: bezfarebné vločky alebo ihličky
                Významnosť z výživy človeka a zvierat:  esenciálna aminokyselina
                                 -
                Hustota: 1,29 g.cm ³
                Bod topenia: 275 – 283 °C
                Rozpustnosť: rozpustný vo vode 2,69 g.100 ml  (25 °C)
                                                          -1
                Základná chemická štruktúra: aromatická aminokyselina
                Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina pentózy (šikimáty)
                Polarita podľa vedľajšieho reťazca: nepolárna
                Elektrický náboj: neutrálny
                Typ postranného reťazca: hydrofóbny
                                             −1
                Mólová hmotnosť: 165,19 g.mol
                Izoelektrický bod: 5,49
                Štandardný genetický kód podľa: UUU, UUC
                Zastúpenie v bielkovinách: 3,87 %
                Organoleptické vlastnosti – chuť: horká

                Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukoketogénne
                Produkt vznikajúci Streckerovov degradáciou alfa aminokyselín: 2-fenyletanal (fenylacetaldehyd)
                Fyziologická  funkcia:  S metabolizmom  fenylalanínu  súvisí  genetické  ochorenie  fenylketonúria.
                Jedincom  s támto  ochorením  chýba  v hepatálnych  bunkách  fenylalanínhydroxyláza,  ktorá
                metabolizuje fenylalanín na tyrozín. Fenylalanín sa preto mení na fenylpyruát, toxický pre mozgové
                neuróny. Jedinou liečbou je prísna diéta bez fenylalanínu v potrave (Vollmannová et al., 2018).
                Obsah fenylalanínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch:
                Helianthus annuus        semená   11690,0 – 48000,0       Duke's Databases (Phenylalanine)
                Cucurbita foetidissima   semená   11050,0 – 46000,0 ppm  Duke's Databases (Phenylalanine)
                Cucurbita pepo           semená   12220,0 – 22845,0 ppm  Duke's Databases (Phenylalanine)


                Štruktúrny vzorec zlúčeniny:











                                                          - 48 -
   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53