Page 46 - 04-Brindza
P. 46

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                                                  3.5 Cysteín Cys C

                Autor objavu aminokyseliny: K. Merner (1899)
                Všeobecný vzorec: C3H7NO2S alebo HS-CH2-CHNH2-COOH
                Chemický názov v jazyku:
                slovenskom:  Cysteín, kyselina 2-amino-3-sulfanylpropánová, kyselina 2-amino-3-
                tiopropánová
                poľskom:      Cysteina, kwas 2-amino-3- tiopropionowy
                maďarskom:  Cisztein, (R)-2-amino-3-szulfanil-propionsav
                anglickom:    Cysteine, 2-Amino-3-sulfhydrylpropanoic acid
                ruskom:       Цистеин, α-амино-β-тиопропионовая кислота; 2-амино-3
                              меркаптопропановая          кислота
                ukrajinskom:  Цистеї́н, 2-аміно-3-меркаптопропанова кислота
                nemeckom:     Cystein, 2-Amino-3-sulfanylpropansäure, Thioserin, α-Amino-β-
                              mercaptopropionsäure
                francúzskom:  L-Cystéine, acide 2-amino-3-mercapto-propanoïque
                Stručný opis: biele kryštály alebo prášok
                Významnosť z výživy človeka a zvierat: neesenciálna aminokyselina
                Bod topenia: 240 °C
                Rozpustnosť: rozpustný vo vode
                Základná chemická štruktúra: alifatická sírna aminokyselina
                Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina serínov
                Polarita podľa vedľajšieho reťazca: polárna
                Elektrický náboj: neutrálny
                Typ postranného reťazca: hydrofóbny
                                             −1
                Mólová hmotnosť: 121,16 g.mol
                Izoelektrický bod: 5,05
                Štandardný genetický kód: UGU, UGC
                Zastúpenie v bielkovinách: 1,38 %
                Organoleptické vlastnosti – chuť: indiferentná
                Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukogénne
                Produkt vznikajúci Streckerovov degradáciou alfa aminokyselín: 2-merkaptoacetaldehyd
                Fyziologická  funkcia:  napomáha  tráveniu  účasťou  na  transaminačných  procesoch.  Podporuje
                neutralizáciu niektorých toxických látok a chráni organizmus pred škodlivými účinkami žiarenia. Jeden
                z najsilnejších antioxidantov, zatiaľ čo jeho antioxidačný účinok zvyšuje súčasný príjem vitamínu C a
                selénu.  Cysteín  je  predchodcom  glutatiónu,  látky,  ktorá  chráni  pečeňové  a  mozgové  bunky  pred
                poškodením alkoholom, určitými drogami a toxickými látkami v cigaretovom dyme (Aminokysloty
                glazami chimikov, farmaceutov, biologov, 2015).
                Obsah cysteínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch:
                Helianthus annuus     semená     4510,0 – 16000,0 ppm   Duke's Databases (Cysteine)
                Glycine max           semená     5880,0 – 6430,0 ppm    USDA's Ag Handbook 8 and
                                                                        sequelae
                Citrullus lanatus     semená     5742,0 ppm             Leung s Foster (1995)

                Štruktúrny vzorec zlúčeniny:







                                                          - 46 -
   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51