Page 46 - 04-Brindza
P. 46
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok
3.5 Cysteín Cys C
Autor objavu aminokyseliny: K. Merner (1899)
Všeobecný vzorec: C3H7NO2S alebo HS-CH2-CHNH2-COOH
Chemický názov v jazyku:
slovenskom: Cysteín, kyselina 2-amino-3-sulfanylpropánová, kyselina 2-amino-3-
tiopropánová
poľskom: Cysteina, kwas 2-amino-3- tiopropionowy
maďarskom: Cisztein, (R)-2-amino-3-szulfanil-propionsav
anglickom: Cysteine, 2-Amino-3-sulfhydrylpropanoic acid
ruskom: Цистеин, α-амино-β-тиопропионовая кислота; 2-амино-3
меркаптопропановая кислота
ukrajinskom: Цистеї́н, 2-аміно-3-меркаптопропанова кислота
nemeckom: Cystein, 2-Amino-3-sulfanylpropansäure, Thioserin, α-Amino-β-
mercaptopropionsäure
francúzskom: L-Cystéine, acide 2-amino-3-mercapto-propanoïque
Stručný opis: biele kryštály alebo prášok
Významnosť z výživy človeka a zvierat: neesenciálna aminokyselina
Bod topenia: 240 °C
Rozpustnosť: rozpustný vo vode
Základná chemická štruktúra: alifatická sírna aminokyselina
Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina serínov
Polarita podľa vedľajšieho reťazca: polárna
Elektrický náboj: neutrálny
Typ postranného reťazca: hydrofóbny
−1
Mólová hmotnosť: 121,16 g.mol
Izoelektrický bod: 5,05
Štandardný genetický kód: UGU, UGC
Zastúpenie v bielkovinách: 1,38 %
Organoleptické vlastnosti – chuť: indiferentná
Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukogénne
Produkt vznikajúci Streckerovov degradáciou alfa aminokyselín: 2-merkaptoacetaldehyd
Fyziologická funkcia: napomáha tráveniu účasťou na transaminačných procesoch. Podporuje
neutralizáciu niektorých toxických látok a chráni organizmus pred škodlivými účinkami žiarenia. Jeden
z najsilnejších antioxidantov, zatiaľ čo jeho antioxidačný účinok zvyšuje súčasný príjem vitamínu C a
selénu. Cysteín je predchodcom glutatiónu, látky, ktorá chráni pečeňové a mozgové bunky pred
poškodením alkoholom, určitými drogami a toxickými látkami v cigaretovom dyme (Aminokysloty
glazami chimikov, farmaceutov, biologov, 2015).
Obsah cysteínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch:
Helianthus annuus semená 4510,0 – 16000,0 ppm Duke's Databases (Cysteine)
Glycine max semená 5880,0 – 6430,0 ppm USDA's Ag Handbook 8 and
sequelae
Citrullus lanatus semená 5742,0 ppm Leung s Foster (1995)
Štruktúrny vzorec zlúčeniny:
- 46 -