Page 72 - 04-Brindza
P. 72
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok
3.18 Tryptofán Trp W
Autor objavu aminokyseliny: F. Hopkins, D. Počet (1902)
Všeobecný vzorec: C11H12N2O2
Chemický názov v jazyku:
slovenskom: Tryptofán, kyselina 2-amino-3-(3-indolyl)propánová, kyselina 2-amino-3-(3-
indolyl)propiónová
poľskom: Tryptofan, kwas 2-amino-3-indolylopropionowy
maďarskom: Triptofán, Triptofán vagy, (2S)-2-amino-3-(1H-indol-3-il)propánsav, 2-amino-3-
(1H-indol-3-il)propánsav
anglickom: Tryptophan, Tryptophan, (2S)-2-amino-3-(1H-indol-3-yl)propanoic acid, 2-
Amino-3- (1H-indol-3-yl)propanoic acid
ruskom: Триптофа ́ н, (β-(β-индолил)-α-аминопропионовая кислота, 2-амино-3-(1H-
индол-3-ил)пропионовая кислота
ukrajinskom: Триптофа ́ н, (β-(β-індоліл)-α-амінопропіонова кислота
nemeckom: Tryptophan, 2-Amino-3-(1H-indol-3-yl)propansäure
francúzskom: L-Tryptophane, acide 2-amino-3-(1H-indol-3-yl) propanoïque
Stručný opis: biely alebo žltobiely kryštalický prášok alebo bezfarebné kryštály
Významnosť z výživy človeka a zvierat: esenciálna aminokyselina
Hustota: 1,595 g.cm
-3
Bod topenia: 290–295 °C
-1
-1
-1
-1
Rozpustnosť: rozpustná vo vode 0,23 g.l (0 °C), 11,4 g.l (25 °C),17,1 g.l ( 50 °C), 27,95 g.l
(75 °C), rozpustná v horúcom alkohole, hydroxidoch alkalických kovov; nerozpustný v
chloroforme
Základná chemická štruktúra: heterocyklická aminokyselina
Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina pentózy (šikimáty)
Polarita podľa vedľajšieho reťazca: nepolárna
Elektrický náboj: neutrálny
Typ postranného reťazca: hydrofóbny
−1
Mólová hmotnosť: 204,23 g.mol
Izoelektrický bod: 5,89
Štandardný genetický kód: UGG
Zastúpenie v bielkovinách: 6,73 %
Organoleptické vlastnosti – chuť: horká
Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukoketogénne
Fyziologická funkcia: Rastlinné a mikrobiálne bunky syntetizujú tryptofán z kyseliny šikimovej alebo
z kyseliny antranilovej. Tryptofán sa metabolizuje na melatonín a niacín. Je tiež prekurzorom
serotonínu a auxínu. Vstrebávanie je ovplyvnené laktózovou intoleranciou, kedy v dôsledku
nedostatočnej absorpcie tryprofánu črevnou stenou sa znižuje obsah tejto aminokyseliny v krvi
(Vollmannová et al., 2018).
Obsah tryptofánu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch: V potravinových bielkovinách
je obsah tryptofánu do 2 %. Bohatým zdrojom je čokoláda, ovos, ďatle, slnečnicové a tekvicové
semená, mliečne produkty, vajcia, ryby, mäso a riasa spirulina.
Larrea tridentata rastlina 1000,0 ppm Duke's Databases (Tryptophane)
Štruktúrny vzorec zlúčeniny:
- 72 -