Page 72 - 04-Brindza
P. 72

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                                               3.18 Tryptofán Trp W

                Autor objavu aminokyseliny: F. Hopkins, D. Počet (1902)
                Všeobecný vzorec: C11H12N2O2
                Chemický názov v jazyku:
                slovenskom:  Tryptofán, kyselina 2-amino-3-(3-indolyl)propánová, kyselina 2-amino-3-(3-
                             indolyl)propiónová
                poľskom:      Tryptofan, kwas 2-amino-3-indolylopropionowy
                maďarskom:  Triptofán, Triptofán vagy, (2S)-2-amino-3-(1H-indol-3-il)propánsav, 2-amino-3-
                              (1H-indol-3-il)propánsav
                anglickom:    Tryptophan, Tryptophan, (2S)-2-amino-3-(1H-indol-3-yl)propanoic acid, 2-
                Amino-3-      (1H-indol-3-yl)propanoic acid
                ruskom:       Триптофа ́ н, (β-(β-индолил)-α-аминопропионовая кислота, 2-амино-3-(1H-
                              индол-3-ил)пропионовая кислота
                ukrajinskom:  Триптофа ́ н, (β-(β-індоліл)-α-амінопропіонова кислота
                nemeckom:     Tryptophan, 2-Amino-3-(1H-indol-3-yl)propansäure
                francúzskom: L-Tryptophane, acide 2-amino-3-(1H-indol-3-yl) propanoïque
                Stručný opis: biely alebo žltobiely kryštalický prášok alebo bezfarebné kryštály
                Významnosť z výživy človeka a zvierat:  esenciálna aminokyselina
                Hustota: 1,595 g.cm
                                  -3
                Bod topenia: 290–295 °C
                                                                                   -1
                                                                                                     -1
                                                     -1
                                                                    -1
                Rozpustnosť: rozpustná vo vode 0,23 g.l  (0 °C), 11,4 g.l  (25 °C),17,1 g.l  ( 50 °C), 27,95 g.l
                (75 °C), rozpustná v horúcom alkohole, hydroxidoch alkalických kovov; nerozpustný v
                chloroforme
                Základná chemická štruktúra: heterocyklická aminokyselina
                Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina pentózy (šikimáty)
                Polarita podľa vedľajšieho reťazca: nepolárna
                Elektrický náboj: neutrálny
                Typ postranného reťazca: hydrofóbny
                                             −1
                Mólová hmotnosť: 204,23 g.mol
                Izoelektrický bod: 5,89
                Štandardný genetický kód: UGG
                Zastúpenie v bielkovinách: 6,73 %
                Organoleptické vlastnosti – chuť: horká
                Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukoketogénne
                Fyziologická funkcia: Rastlinné a mikrobiálne bunky syntetizujú tryptofán z kyseliny šikimovej alebo
                z kyseliny  antranilovej.  Tryptofán  sa  metabolizuje  na  melatonín  a niacín.  Je  tiež  prekurzorom
                serotonínu  a auxínu.  Vstrebávanie  je  ovplyvnené  laktózovou  intoleranciou,  kedy  v dôsledku
                nedostatočnej  absorpcie  tryprofánu  črevnou  stenou  sa  znižuje  obsah  tejto  aminokyseliny  v krvi
                (Vollmannová et al., 2018).
                Obsah tryptofánu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch: V potravinových bielkovinách
                je  obsah  tryptofánu  do  2  %.  Bohatým  zdrojom  je  čokoláda,  ovos,  ďatle,  slnečnicové  a tekvicové
                semená, mliečne produkty, vajcia, ryby, mäso a riasa spirulina.
                Larrea tridentata         rastlina      1000,0 ppm     Duke's Databases (Tryptophane)
                Štruktúrny vzorec zlúčeniny:







                                                          - 72 -
   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77