Page 70 - 04-Brindza
P. 70

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                                                3.17 Treonín  Thr  T

                Autor objavu aminokyseliny: S. Shriver a kol (1925)
                Všeobecný vzorec: C4H9NO3 alebo CH3-CHOH-CHNH2-COOH
                Chemický názov v jazyku:
                slovenskom:  Treonín, kyselina 2-amino-3-hydroxybutánová
                poľskom:      Treonina, kwas 2-amino-3-hydroksymasłowy
                maďarskom:  Treonin, 2-amino-3-hidroxibutánsav
                anglickom:    Threonine, 2-Amino-3-hydroxybutanoic acid
                ruskom:       Треонин, 2-амино-3-гидроксибутановая кислота
                                     ́
                ukrajinskom:  Треоні́н, (α-аміно-β-гідроксимасляна кислота)
                nemeckom:     Threonin, 2-Amino-3-hydroxybutansäure, α-Amino-β-hydroxybuttersäure
                francúzskom:  L-Thréonine, acide 2-amino-3-hydroxybutanoïque
                Stručný opis: bezfarebná tuhá látka
                Významnosť z výživy človeka a zvierat: esenciálna aminokyselina
                Bod topenia: 255 °C
                                                       -1
                Rozpustnosť: rozpustná vo vode (H2O, g.dl ) 10,6 (30 °C), 14,1 (52 °C), 19,0 (61 °C),
                nerozpustná v organických rozpúšťadlách, prakticky nerozpustná v etanole, dietyléteri a
                chloroforme
                Základná chemická štruktúra: alifatická hydroxyaminokyselina
                Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina aspartátov
                Polarita podľa vedľajšieho reťazca: polárna
                Elektrický náboj: neutrálny
                Typ postranného reťazca: hydrofilný
                                             −1
                Mólová hmotnosť: 119,12 g·mol
                Izoelektrický bod: 5,60
                Štandardný genetický kód: ACU, ACC, ACA, ACG
                Zastúpenie v bielkovinách: 5,53 %

                Organoleptické vlastnosti – chuť: sladká
                Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukogénne
                Produkt vznikajúci Streckerovov degradáciou alfa aminokyselín: propanal
                Fyziologická funkcia: V rastlinných a mikrobiálnych bunkách sa syntetizuje z kyseliny asparágovej
                cez aspartyl-semialdehyd a homoserín. Treonín sa metabolizuje na kyselinu pyrohroznovú, z ktorej
                vzniká  buď  acetylkoenzým  A,  alebo  sukcinylkoenzým  A  (Vollmannová  et  al.,  2018).  Nedostatok
                treonínu v organizme podmieňuje emočné vzrušenie,  zmätenosť,  ťažkosti s trávením a tukovatením
                pečene ((Aminokysloty glazami chimikov, farmaceutov, biologov, 2015).
                Obsah  treonínu  vo  vybraných  rastlinných  a živočíšnych  produktoch:  Vysoký  obsah  treonínu  je
                v kvasniciach,  mliečnych  produktoch  (cottage  cheese)  a v živočíšnych  bielkovinách  (mäso).
                V obilninách je treonín limitujúcou aminokyselinou.
                Nasturtium officinale    vňať     1330,0 – 26600,0 ppm  USDA's Ag Handbook 8 and
                                                                        sequelae
                Cucurbita foetidissima    semená   4605,0 – 26000,0 ppm  Laferriere (1988)
                Moringa oleifera         odnož    4110,0 – 19260,0 ppm  USDA's Ag Handbook 8 and
                                                                        sequelae
                Štruktúrny vzorec zlúčeniny:







                                                          - 70 -
   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75