Page 70 - 04-Brindza
P. 70
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok
3.17 Treonín Thr T
Autor objavu aminokyseliny: S. Shriver a kol (1925)
Všeobecný vzorec: C4H9NO3 alebo CH3-CHOH-CHNH2-COOH
Chemický názov v jazyku:
slovenskom: Treonín, kyselina 2-amino-3-hydroxybutánová
poľskom: Treonina, kwas 2-amino-3-hydroksymasłowy
maďarskom: Treonin, 2-amino-3-hidroxibutánsav
anglickom: Threonine, 2-Amino-3-hydroxybutanoic acid
ruskom: Треонин, 2-амино-3-гидроксибутановая кислота
́
ukrajinskom: Треоні́н, (α-аміно-β-гідроксимасляна кислота)
nemeckom: Threonin, 2-Amino-3-hydroxybutansäure, α-Amino-β-hydroxybuttersäure
francúzskom: L-Thréonine, acide 2-amino-3-hydroxybutanoïque
Stručný opis: bezfarebná tuhá látka
Významnosť z výživy človeka a zvierat: esenciálna aminokyselina
Bod topenia: 255 °C
-1
Rozpustnosť: rozpustná vo vode (H2O, g.dl ) 10,6 (30 °C), 14,1 (52 °C), 19,0 (61 °C),
nerozpustná v organických rozpúšťadlách, prakticky nerozpustná v etanole, dietyléteri a
chloroforme
Základná chemická štruktúra: alifatická hydroxyaminokyselina
Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina aspartátov
Polarita podľa vedľajšieho reťazca: polárna
Elektrický náboj: neutrálny
Typ postranného reťazca: hydrofilný
−1
Mólová hmotnosť: 119,12 g·mol
Izoelektrický bod: 5,60
Štandardný genetický kód: ACU, ACC, ACA, ACG
Zastúpenie v bielkovinách: 5,53 %
Organoleptické vlastnosti – chuť: sladká
Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukogénne
Produkt vznikajúci Streckerovov degradáciou alfa aminokyselín: propanal
Fyziologická funkcia: V rastlinných a mikrobiálnych bunkách sa syntetizuje z kyseliny asparágovej
cez aspartyl-semialdehyd a homoserín. Treonín sa metabolizuje na kyselinu pyrohroznovú, z ktorej
vzniká buď acetylkoenzým A, alebo sukcinylkoenzým A (Vollmannová et al., 2018). Nedostatok
treonínu v organizme podmieňuje emočné vzrušenie, zmätenosť, ťažkosti s trávením a tukovatením
pečene ((Aminokysloty glazami chimikov, farmaceutov, biologov, 2015).
Obsah treonínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch: Vysoký obsah treonínu je
v kvasniciach, mliečnych produktoch (cottage cheese) a v živočíšnych bielkovinách (mäso).
V obilninách je treonín limitujúcou aminokyselinou.
Nasturtium officinale vňať 1330,0 – 26600,0 ppm USDA's Ag Handbook 8 and
sequelae
Cucurbita foetidissima semená 4605,0 – 26000,0 ppm Laferriere (1988)
Moringa oleifera odnož 4110,0 – 19260,0 ppm USDA's Ag Handbook 8 and
sequelae
Štruktúrny vzorec zlúčeniny:
- 70 -