Page 74 - 04-Brindza
P. 74

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                                                 3.19 Tyrozín Tyr Y

                Autor objavu aminokyseliny: F. Bopp (1848)
                Všeobecný vzorec: C9H11NO3
                Chemický názov v jazyku:
                slovenskom:  Tyrozín, kyselina 2-amino-3-(4-hydroxyfenyl)-propánová
                poľskom:      Tyrozyna, kwas 2-amino-3- (4-hydroksyfenylo)-propionowy
                maďarskom:  Tirozin, (S)-tirozin, l-2-amino-3-(4-hidroxifenil)propánsav
                anglickom:    Tyrosine, (S)-Tyrosine, -2-Amino-3-(4-hydroxyphenyl)propanoic acid
                ruskom:       Тирозин, (α-амино-β-(п-гидроксифенил)пропионовая кислота), 2-амино-3-
                                     ́
                              (4-гидроксифенил) пропановая кислота
                ukrajinskom:  Тирозин, 2-аміно-3- (4-гідроксифеніл) пропановая кислота
                                     ́
                nemeckom:     Tyrosin, p-Hydroxyphenylalanin, 2-Amino-3-(4-hydroxyphenyl)-propionsäure,
                2-            Amino-3-(4-hydroxyphenyl)-propansäure
                francúzskom:  L-Tyrosine, acide (S)-2-amino-3-(4-hydroxyphényl)propanoïque
                Stručný opis: biely alebo takmer biely kryštalický prášok alebo kryštály
                Významnosť z výživy človeka a zvierat:  neesenciálna aminokyselina
                                 −3
                Hustota: 1,46 g.cm
                Bod topenia: 342–344 °C
                                                                                                   -1
                Rozpustnosť: ľahko rozpustný v kyselinách a zásadách, ťažko rozpustný vo vode (0,38 g·l  pri
                20 °C), nerozpustný v etanole, éteri a acetóne
                Základná chemická štruktúra: aromatická aminokyselina
                Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina pentózy (šikimáty)
                Polarita podľa vedľajšieho reťazca: nepolárna
                Elektrický náboj: neutrálny
                Typ postranného reťazca: hydrofóbny
                Mólová hmotnosť: 181,19 g.mol
                                             −1
                Izoelektrický bod: 5,64
                Štandardný genetický kód: UAU, UAC
                Zastúpenie v bielkovinách: 2,91 %
                Organoleptické vlastnosti – chuť: horká
                Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukoketogénne
                Fyziologická  funkcia:  je  prekurzorom  neurotransmiterov  a  zvyšuje  plazmatické  hladiny
                neurotransmiterov  (najmä  dopamínu  a  noradrenalínu).  Je  užitočný  v  podmienkach  stresu,  chladu,
                únavy pri dlhodobej práci a nedostatku spánku, pri znižovaní hladiny stresového hormónu a zlepšenie
                kognitívnych a fyzických výkonov pozorovaných pri pokusoch na ľuďoch (Aminokysloty glazami
                chimikov, farmaceutov, biologov, 2015).
                Obsah tyrozínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch:

                Brassica nigra       listy      1320,0 – 19440,0 ppm   USDA's Ag Handbook 8 and sequelae
                Mucuna pruriens      semená     7975,0 – 16907,0 ppm   Duke's Databases (Tyrosine)
                Nigella sativa       semená     12925,0 – 16530,0 ppm  Duke's Databases (Tyrosine)
                Štruktúrny vzorec zlúčeniny:










                                                          - 74 -
   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79