Page 76 - 04-Brindza
P. 76
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok
3.20 Valín Val V
Autor objavu aminokyseliny: E. Fisher (1902)
Všeobecný vzorec: C5H11NO2 alebo CH3-CHCH3-CHNH2-COOH
Chemický názov v jazyku:
slovenskom: Valín, kyselina 2-amino-3-metylbutánova
poľskom: Walina, kwas 2-amino-3-metylomasłowy
maďarskom: Valin, 2-amino-3-metilbutánsav
anglickom: Valine, 2-Amino-3-methylbutanoic acid
ruskom: Валин (2-амино-3-метилбутановая кислота), (S)-2-амино-3-метилбутановая
́
кис.
ukrajinskom: Валі́н, 2-аміно-3-метілбутановая кислота
nemeckom: Valin, 2-Amino-3-methylbutansäure, 2-Aminoisovaleriansäure
francúzskom: L-Valine, acide 2-amino-3-méthylbutanoïque
Stručný opis: biela tuhá látka so slabým zápachom
Významnosť z výživy človeka a zvierat: esenciálna aminokyselina
Hustota: 1,316 g.cm
-3
Bod topenia: 298 °C
Rozpustnosť: rozpustná vo vode
Základná chemická štruktúra: alifatická monoaminomonokarboxylová kyselina
Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina pyruvátov
Polarita podľa vedľajšieho reťazca: nepolárna
Elektrický náboj: neutrálny
Typ postranného reťazca: hydrofóbny
−1
Mólová hmotnosť: 117,15 g.mol
Izoelektrický bod: 6,00
Štandardný genetický kód: GUU, GUC, GUA, GUG
Zastúpenie v bielkovinách: 6,73 %
Organoleptické vlastnosti – chuť: indiferentná
Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukogénne
Produkt vznikajúci Streckerovov degradáciou alfa aminokyselín: 2-metylpropanal
Využitie vo výživových doplnkoch:
Fyziologická funkcia Jedna z hlavných zložiek rastu a syntézy telesných tkanív. Spolu s leucínom a
izoleucínom slúži ako zdroj energie vo svalových bunkách a tiež zabraňuje zníženiu hladiny
serotonínu. Pokusy na laboratórnych potkanoch preukázali, že valín zvyšuje svalovú koordináciu a
znižuje citlivosť tela na bolesť, chlad a teplo. Používa sa na liečbu bolestivých závislostí a výsledného
nedostatku aminokyselín, drogovej závislosti, depresie (mierne stimulujúca zlúčenina); roztrúsená
skleróza, pretože chráni myelínový obal obklopujúci nervové vlákna v mozgu a mieche (Aminokysloty
glazami chimikov, farmaceutov, biologov, 2015).
Obsah valínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch: Vyskytuje sa v rastlinnej
a živočíšnej potrave v množstve asi 6 %. Vyššie koncentrácie sú v mlieku a vo vaječnej bielkovine (asi
8 %). Nyjvyšši obsah valínu je v elastínových bilekovinách (15 %).
Helianthus annuus semená 13150,0 – 50000,0 ppm Duke's Databases (Valine)
Cucurbita foetidissima semená 11665,0 – 48000,0 ppm Duke's Databases (Valine)
Moringa oleifera odnož 6110,0 – 28630,0 ppm USDA's Ag Handbook 8 and
sequelae
Štruktúrny vzorec zlúčeniny:
- 76 -