Page 76 - 04-Brindza
P. 76

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                                                   3.20 Valín Val V

                Autor objavu aminokyseliny: E. Fisher (1902)
                Všeobecný vzorec: C5H11NO2 alebo CH3-CHCH3-CHNH2-COOH
                Chemický názov v jazyku:
                slovenskom:  Valín, kyselina 2-amino-3-metylbutánova
                poľskom:      Walina, kwas 2-amino-3-metylomasłowy
                maďarskom:  Valin, 2-amino-3-metilbutánsav
                anglickom:    Valine, 2-Amino-3-methylbutanoic acid
                ruskom:       Валин (2-амино-3-метилбутановая кислота), (S)-2-амино-3-метилбутановая
                                  ́
                кис.
                ukrajinskom:  Валі́н, 2-аміно-3-метілбутановая кислота
                nemeckom:     Valin, 2-Amino-3-methylbutansäure, 2-Aminoisovaleriansäure
                francúzskom:  L-Valine, acide 2-amino-3-méthylbutanoïque
                Stručný opis: biela tuhá látka so slabým zápachom
                Významnosť z výživy človeka a zvierat: esenciálna aminokyselina
                Hustota: 1,316 g.cm
                                  -3
                Bod topenia: 298 °C
                Rozpustnosť: rozpustná vo vode
                Základná chemická štruktúra: alifatická monoaminomonokarboxylová kyselina
                Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina pyruvátov
                Polarita podľa vedľajšieho reťazca: nepolárna
                Elektrický náboj: neutrálny
                Typ postranného reťazca: hydrofóbny
                                             −1
                Mólová hmotnosť: 117,15 g.mol
                Izoelektrický bod: 6,00
                Štandardný genetický kód: GUU, GUC, GUA, GUG
                Zastúpenie v bielkovinách: 6,73 %
                Organoleptické vlastnosti – chuť: indiferentná
                Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukogénne
                Produkt vznikajúci Streckerovov degradáciou alfa aminokyselín: 2-metylpropanal
                Využitie vo výživových doplnkoch:
                Fyziologická funkcia Jedna z hlavných zložiek rastu a syntézy telesných tkanív. Spolu s leucínom a
                izoleucínom  slúži  ako  zdroj  energie  vo  svalových  bunkách  a  tiež  zabraňuje  zníženiu  hladiny
                serotonínu. Pokusy na laboratórnych potkanoch preukázali, že valín zvyšuje svalovú koordináciu a
                znižuje citlivosť tela na bolesť, chlad a teplo. Používa sa na liečbu bolestivých závislostí a výsledného
                nedostatku  aminokyselín,  drogovej  závislosti,  depresie  (mierne  stimulujúca  zlúčenina);  roztrúsená
                skleróza, pretože chráni myelínový obal obklopujúci nervové vlákna v mozgu a mieche (Aminokysloty
                glazami chimikov, farmaceutov, biologov, 2015).
                Obsah  valínu  vo  vybraných  rastlinných  a živočíšnych  produktoch:  Vyskytuje  sa  v rastlinnej
                a živočíšnej potrave v množstve asi 6 %. Vyššie koncentrácie sú v mlieku a vo vaječnej bielkovine (asi
                8 %). Nyjvyšši obsah valínu je v elastínových bilekovinách (15 %).
                Helianthus annuus      semená    13150,0 – 50000,0 ppm  Duke's Databases (Valine)
                Cucurbita foetidissima   semená   11665,0 – 48000,0 ppm  Duke's Databases (Valine)
                Moringa oleifera       odnož     6110,0 – 28630,0 ppm   USDA's Ag Handbook 8 and
                                                                        sequelae
                Štruktúrny vzorec zlúčeniny:





                                                          - 76 -
   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81