Page 68 - 04-Brindza
P. 68

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                                                  3.16 Serín  Ser  S

                Autor objavu aminokyseliny: E. Kramer (1865)
                Všeobecný vzorec: C3H7NO3 alebo OH-CH2-CHNH2-COOH
                Chemický názov v jazyku:
                slovenskom:  Serín, kyselina 2-amino-3-hydroxypropánová
                poľskom:      Seryna, kwas 2-amino-3-hydroksy- propionowy
                maďarskom:  Szerin, (S)-2-amino-3-hidroxipropánsav
                anglickom:    Serine, 2-Amino-3-hydroxypropanoic acid
                ruskom:       Серин, 2-амино-3-гидроксипропановая кислота
                                  ́
                ukrajinskom:  Серин (2-аміно-3-гідроксіпропіоновая кислота, β-гідроксіаланін)
                nemeckom:     Serin, 2-Amino-3-hydroxy-propansäure, α-Amino-β-hydroxypropionsäure,
                              Hydroxyalanin
                francúzskom:  L-Sérine, acide 2-amino-3-hydroxypropanoïque
                Stručný opis: biele kryštály alebo prášok
                Významnosť z výživy človeka a zvierat:  neesenciálna aminokyselina
                Hustota: 1,603 g.cm  (22 °C)
                                  -3
                Bod topenia: 246 °C
                Rozpustnosť: rozpustná vo vode
                Základná chemická štruktúra: alifatická hydroxyaminokyselina
                Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina serínov
                Polarita podľa vedľajšieho reťazca: polárna
                Elektrický náboj: neutrálny
                Typ postranného reťazca: hydrofilný
                                             −1
                Mólová hmotnosť: 105,09 g.mol
                Izoelektrický bod: 5,68
                Štandardný genetický kód: UCU, UCC, UCA, UCG, AGU, AGC
                Zastúpenie v bielkovinách: 7,14 %
                Organoleptické vlastnosti – chuť: indiferentná
                Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukogénne
                Fyziologické účinky:  podieľa sa na tvorbe aktívnych centier mnohých enzýmov (esteráz, peptidových
                hydroláz) a zaisťuje ich funkciu. Proteolytické enzýmy, ktorých aktívne centrá obsahujú serín, ktorý
                hrá  dôležitú  úlohu  pri  vykonávaní  katalytickej  funkcie,  patria  do  samostatnej  triedy  serínových
                peptidáz. Fosforylácia serínových zvyškov v proteínoch je dôležitá v mechanizmoch medzibunkovej
                signalizácie.
                Serín sa okrem toho podieľa na biosyntéze mnohých ďalších aminokyselín: glycín, cysteín, metionín,
                tryptofán (Aminokysloty glazami chimikov, farmaceutov, biologov, 2015).
                Obsah serínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch:
                Phaseolus vulgaris    výhonky       2240,0 – 24086,0 ppm      USDA's Ag Handbook 8 and
                                                                              sequelae
                Aloe vera             listy         23540,0 ppm               Duke's Databases (Serine)
                Ceratonia siliqua     semená        23500,0 ppm               Duke's Writeups
                Štruktúrny vzorec zlúčeniny:










                                                          - 68 -
   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73