Page 66 - 04-Brindza
P. 66

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                                                  3.15 Prolín Pro P

                Autor objavu aminokyseliny: E. Fisher (1901)
                Všeobecný vzorec: C5H9NO2
                Chemický názov v jazyku:
                slovenskom:  Prolín, kyselina 2-pyrolidínkarboxylová
                poľskom:      Prolina, kwas pirolidyno-2-karboksylowy
                maďarskom:  Prolin, (S)-pirrolidin-2-karbonsav
                anglickom:    Proline, Pyrrolidine-2-carboxylic acid
                ruskom:       Пролин, L-пирролидин-2-карбонова кислота
                                    ́
                ukrajinskom:  Пролін, Pyrrolidine-2-carboxylic acid
                nemeckom:     L-Prolin, Pyrrolidin-2-carbonsäure, 1,3,4,5-Tetrahydro-2H-pyrrol-2-
                carbonsäure,         Azacyclopentan-2-carbonsäure, Azolidin-2-carbonsäure
                francúzskom:  L-Proline, acide pyrrolidine-2-carboxylique
                Stručný opis: bezfarebné kryštály
                Významnosť z výživy človeka a zvierat: neesenciálna aminokyselina
                                      −3
                Hustota: 1,35–1,38 g·cm  (25 °C)
                Bod topenia: 205 to 228 °C
                                                                   -1
                Rozpustnosť: veľmi dobré rozpustná vo vode (1 500 g.l  pri 20 ºC), rozpustná v etanole
                         -1
                (1,5g.100g  etanolu pri 19 ºC)
                Základná chemická štruktúra: heterocyklická aminokyselina
                Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina glutamátov
                Polarita podľa vedľajšieho reťazca: nepolárna
                Elektrický náboj: neutrálny
                Typ postranného reťazca: hydrofóbny
                                             −1
                Mólová hmotnosť: 115,13 g·mol
                Izoelektrický bod: 6,30
                Štandardný genetický kód: CCU, CCC, CCA, CCG

                Zastúpenie v bielkovinách: 5,02 %
                Organoleptické vlastnosti – chuť: sladká
                Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukogénne
                Fyziologická funkcia: L-prolín je zložkou inzulínu, adrenokortikotropného hormónu, gramicidínu C a
                ďalších  biologicky  dôležitých  peptidov.  D-prolín  sa  nachádza  v  niektorých  alkaloidoch.  Prolín  je
                jednou z hlavných aminokyselín, ktoré telo používa na produkciu kolagénu. Kolagén produkuje silné,
                elastické
                tkanivo na povrchu jaziev; je to hlavný stavebný materiál telo - kosti, šľachy, väzy a pokožka. Preto
                viaczložkové zmesi aminokyselín určené na regeneráciu poškodené tkanivá zvyčajne obsahujú prolín.
                (Aminokysloty glazami chimikov, farmaceutov, biologov, 2015)
                Obsah prolínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch:
                Brassica oleracea var. capitata  listy   2380,0 – 31821,0 ppm  USDA's Ag Handbook 8 and
                L.                                                        sequelae
                Glycine max                  semen 21350,0 – 23344,0      USDA's Ag Handbook 8 and
                                             á       ppm                  sequelae
                Allium schoenoprasum         listy   1850,0 – 23125,0 ppm  USDA's Ag Handbook 8 and
                                                                          sequelae
                Štruktúrny vzorec zlúčeniny:







                                                          - 66 -
   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71