Page 64 - 04-Brindza
P. 64
DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok
3.14 Metionín Met M
Autor objavu aminokyseliny: D. Meller (1922)
Všeobecný vzorec: C5H11NO2S alebo CH3-S-(CH2)2-CHNH2-COOH
Chemický názov v jazyku:
slovenskom: Metionín, kyselina 2-amino-4-metylsulfanylbutánová, kyselina 2-amino-4-
metyltiobutánová
poľskom: Metionina, kwas 2-amino-4- metylotiomasłowy
maďarskom: Metionin, (S)-2-amino-4-(metilszulfanil)-butánsav
anglickom: Methionine, 2-amino-4-(methylthio)butanoic acid
ruskom: Метионин, 2-амино-4-(метилтио)бутановая кислота
ukrajinskom: Метіоні́н, DL-Метіонін, 2-аміно-4- (метилтіо) бутанова кислота
nemeckom: Methionin, 2-Amino-4-methylmercaptobuttersäure, α-Amino-γ-
methylmercaptobuttersäure, 2-Amino-4-(methylsulfanyl)butansäure
francúzskom: L-Méthionine, acide 2-amino-4-(méthylsulfanyl)butanoïque, acide 2-amino-4-
mercapto-propionique
Stručný opis: biely kryštalický prášok
Významnosť z výživy človeka a zvierat: esenciálna aminokyselina
-3
Hustota: 1,340 g.cm
Bod topenia: 281 °C
Rozpustnosť: rozpustná vo vode
Základná chemická štruktúra: alifatická sírna aminokyselina
Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina aspartátov
Polarita podľa vedľajšieho reťazca: nepolárna
Elektrický náboj: neutrálny
Typ postranného reťazca: hydrofóbny
−1
Mólová hmotnosť: 149,21 g·mol
Izoelektrický bod: 5,74
Štandardný genetický kód: AUG
Zastúpenie v bielkovinách: 2,32 %
Organoleptické vlastnosti – chuť: indiferentná
Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukogénne
Fyziologická funkcia: Rastlinné a mikrobiálne bunky syntetizujú metionín z kyseliny asparágovej
a cysteínu. Medziproduktmi sú homocysteína homoserín. Reakcie syntézy metionínu vyžadujú ako
kofaktor vitamín B12. V metabolizme je východiskovou látkou pre syntézu cysteínu, karnitínu, taurínu,
fosfatidylcholínu a membránových fosfolipidov. V rastlinných bunkách je metionín využívaný na
syntézu eténu (Vollmannová et al., 2018).
Obsah metionínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch: Vysoký obash metionínu je v
sezamových semienkach, brazílskych orechoch a v mäse rýb. Živočíšne bielkoviny obsahujú asi 4 %
metionínu. Metionín je limitujúcou aminokyselinou v strukovinách.
Helianthus annuus semená 4940,0 – 20500,0 ppm Duke's Databases (Methionine)
Cucurbita foetidissima semená 2610,0 – 19000,0 ppm Duke's Databases (Methionine)
Nigella sativa semená 13100,0 – 16750,0 ppm Duke's Databases (Methionine)
Štruktúrny vzorec zlúčeniny:
- 64 -