Page 64 - 04-Brindza
P. 64

DOI: https://doi.org/10.15414/2020.9788055222967
                             Ján Brindza, Vladimíra Horčinová Sedláčková, Olga Grygorieva -
                                    Bielkovinový komplex včelích peľových obnôžok

                                                3.14 Metionín Met M

                Autor objavu aminokyseliny: D. Meller (1922)
                Všeobecný vzorec: C5H11NO2S alebo CH3-S-(CH2)2-CHNH2-COOH
                Chemický názov v jazyku:
                slovenskom:  Metionín, kyselina 2-amino-4-metylsulfanylbutánová, kyselina 2-amino-4-
                metyltiobutánová
                poľskom:      Metionina, kwas 2-amino-4- metylotiomasłowy
                maďarskom:  Metionin, (S)-2-amino-4-(metilszulfanil)-butánsav
                anglickom:    Methionine, 2-amino-4-(methylthio)butanoic acid
                ruskom:       Метионин, 2-амино-4-(метилтио)бутановая кислота
                ukrajinskom:  Метіоні́н, DL-Метіонін, 2-аміно-4- (метилтіо) бутанова кислота
                nemeckom:     Methionin, 2-Amino-4-methylmercaptobuttersäure, α-Amino-γ-
                              methylmercaptobuttersäure, 2-Amino-4-(methylsulfanyl)butansäure
                francúzskom:  L-Méthionine, acide 2-amino-4-(méthylsulfanyl)butanoïque, acide 2-amino-4-
                              mercapto-propionique
                Stručný opis: biely kryštalický prášok
                Významnosť z výživy človeka a zvierat:  esenciálna aminokyselina
                                  -3
                Hustota:  1,340 g.cm
                Bod topenia: 281 °C
                Rozpustnosť: rozpustná vo vode
                Základná chemická štruktúra: alifatická sírna aminokyselina
                Predpokladaná biosyntetická dráha: skupina aspartátov
                Polarita podľa vedľajšieho reťazca: nepolárna
                Elektrický náboj: neutrálny
                Typ postranného reťazca: hydrofóbny
                                             −1
                Mólová hmotnosť: 149,21 g·mol
                Izoelektrický bod: 5,74
                Štandardný genetický kód: AUG
                Zastúpenie v bielkovinách: 2,32 %
                Organoleptické vlastnosti – chuť: indiferentná
                Produkty z biologického rozkladu u zvierat: glukogénne
                Fyziologická  funkcia:  Rastlinné  a  mikrobiálne  bunky  syntetizujú  metionín  z kyseliny  asparágovej
                a cysteínu. Medziproduktmi sú homocysteína homoserín. Reakcie syntézy metionínu vyžadujú ako
                kofaktor vitamín B12. V metabolizme je východiskovou látkou pre syntézu cysteínu, karnitínu, taurínu,
                fosfatidylcholínu  a membránových  fosfolipidov.  V rastlinných  bunkách  je  metionín  využívaný  na
                syntézu  eténu (Vollmannová et al., 2018).
                Obsah metionínu vo vybraných rastlinných a živočíšnych produktoch: Vysoký obash metionínu je v
                sezamových semienkach, brazílskych orechoch a v mäse rýb. Živočíšne bielkoviny obsahujú asi 4 %
                metionínu. Metionín je limitujúcou aminokyselinou v strukovinách.
                Helianthus annuus         semená    4940,0 – 20500,0 ppm   Duke's Databases (Methionine)
                Cucurbita foetidissima    semená    2610,0 – 19000,0 ppm   Duke's Databases (Methionine)
                Nigella sativa            semená    13100,0  – 16750,0 ppm  Duke's Databases (Methionine)
                Štruktúrny vzorec zlúčeniny:









                                                          - 64 -
   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69